DE PRESENTATIES


Gehoord worden

Het openingsstatement op het thema van dit Symposium Gehoord Worden werd verzorgd door Ingeborg Lups

Hormoontherapie

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie, een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Borstkanker... en nu?!

In deze workshop gingen we aan de slag met de zeven thema’s uit het boek en op zoek naar de drijfveer, passie of stip op de horizon. Naar wat jou kracht geeft om door je ziekte- en herstelproces heen te komen.

https://youtu.be/fLfz6PoqXeY

Vermoeidheid

Vermoeidheid na kanker is al jaren een onderwerp van onderzoek, maar wat kun je daar uit halen voor je eigen leven? Veel  patiënten krijgen tal van goed bedoelde adviezen aangereikt door hun omgeving:  “Doe eens wat meer aan sport” tot “Neem je rust en slaap als je je moe voelt”…

In gesprek over uitgezaaide borstkanker


Werken als onderdeel van herstel

Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven en kan tegelijkertijd confronterend zijn. Toch kan werk een belangrijk onderdeel van herstel zijn. Klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een verminderend geheugen op het werk kan lastig zijn.

! Bekijk de film van het symposium

Late bestralingsschade

Wat is hyperbare zuurstoftherapie (afgekort HBOT voor “hyperbaric oxygen therapy”).

Waarom kan het helpen bij late bestralingsschade? Wat is het te verwachten effect van de behandeling? Zijn er bijwerkingen? Wie kan de behandeling ondergaan?

Borstkanker de impact op je gezin

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is een van de eerste vragen die opkomen: “hoe vertel ik het aan mijn kinderen?” Het is nog moeilijk te overzien wat er gaat veranderen en welke gevolgen de ziekte heeft voor jou en voor de rest van het gezin. Maar een ding is zeker: het heeft veel impact op de kinderen.

Partner van een patiënt, wie luistert er naar jou?

Partner van een borstkankerpatiënt, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Vanaf het moment dat de diagnose is gesteld, sta je voor je gevoel misschien deels buitenspel. Zelfs jaren later, als de kanker deels verleden tijd is, blijven er misschien wel late gevolgen die binnen de relatie en het gezin, een grote rol blijven spelen. En waar sta je zelf gedurende dit proces. Wie is er voor jou, waar haal je je informatie en wat kan je er zelf aan doen.

Word ik gehoord!

Afsluiting van het Borstkankersymposium door Manon Huizing, borstkankerpatiënt en oncoloog.

Gehoord Worden, hoe doe je dat?

Onder leiding van Marcellino Bogers gingen radioloog Femme Zijlstra, huisarts Femke van Gennip en patiënt Ingeborg Lups-Dijkema, het gesprek aan over hoe je er voor zorgt dat je gehoord wordt na de diagnose borstkanker maar ook jaren nadien. Kritische vragen werden gesteld en uitspraken ontlokt.