BORSTKANKERSYMPOSIUM

6 OKTOBER 2018 VOND HET BORSTKANKERSYMPOSIUM PLAATS OP LANDGOED ZONHEUVEL IN DOORN. MET RUIM 175 DEELNEMERS, 20 SPREKERS EN 16 STANDHOUDERS WERDEN DE ZALEN GEVULD. EEN IMPRESSIE VAN DEZE DAG VIND JE IN DEZE UITGAVE VAN HET JIJ SPEELT DE HOOFDROL MAGAZINE.

Over het symposium

6 oktober vond op Landgoed Zonheuvel in Doorn de vierde editie plaats van het Borstkankersymposium. Van patiënten voor patiënten. Het thema van dit jaar was Gehoord Worden! Gehoord worden als patiënt, als partner, als werknemer. Ook dit jaar weer met een aantal bekende thema’s zoals vermoeidheid en cognitieve problemen. Naast extra aandacht voor de consequenties van borstkanker voor het gezin waren er dit jaar wederom 6 verschillende rondetafelsessie over Kanker en Arbeid.

Gehoord worden door je zorgverleners is een vereiste om te kunnen beslissen over je behandeling.  Gehoord worden door je werkgever, je collega’s, je bedrijfsarts is net zo belangrijk. Daarom werd ook dit jaar weer volop aandacht besteed aan waar je als werknemer tegen aan loopt als je de diagnose kanker krijgt.  Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven maar kan tegelijkertijd confronterend zijn. Gaat het niet allemaal veel te snel? Houden ze wel voldoende rekening met me?  De ronde tafelsessies gaven handvatten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen.

DE START

Onder leiding van Marcellino Bogers startte het symposium met een prachtige lezing van Ingeborg Lups over het belang van Gehoord Worden in het gezin. Het belang om te zorgen dat ook de kinderen in een gezin met een vader of moeder met kanker gehoord worden, werd in een filmpje op indrukwekkende wijze door Amber Lups verwoord. Hoe goed je het ook als gezin probeert te doen, het blijkt dat artsen en verpleegkundigen hier nog een grote stap in kunnen zetten. De boodschap van Ingeborg is, betrek je kinderen, vertel hen wat er aan de hand is en luister ook naar hun verhaal, hun angsten.


Na deze opening spraken Femme Zijlstra, mammaradioloog van het Monro Ziekenhuis in Bilthoven, Femke van Gennip, huisarts en Ingeborg Lups over Gehoord Worden. Dit allemaal onder leiding van dagvoorzitter Marcellino Bogers.


Tijdens de twee workshoprondes die volgden, konden de deelnemers verschillende workshops volgen. Namens het bestuur van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol willen we alle sprekers, workshopbegeleiders en vrijwilligers die deze dag hebben mogelijk gemaakt van harte bedanken.

RONDETAFEL SESSIES KANKER EN ARBEID


Werkgevers hebben regelmatig te weinig begrip voor werknemers die in het verleden kanker hebben gehad. Ex-kankerpatiënten kampen na hun behandeling vaak nog met vermoeidheid en andere klachten. Gelukkig gaat het ook regelmatig goed maar er zijn werkgevers en collega’s die onvoldoende rekening houden met patiënten en ex-patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK) onder 3.600 ex-kankerpatiënten. Eerder schreven we daar in dit magazine al over.
Elk jaar krijgen bijna 40.000 werknemers de diagnose kanker. Een kwart van deze werknemers krijgt uiteindelijk ontslag. Hoe zorg je dat je gehoord wordt? Een zestal professionals zaten klaar om vragen te beantwoorden. Inmiddels een vast onderdeel op de agenda van het Borstkankersymposium: de rondetafelsessies Kanker & Arbeid.

"TIJD OM TE ONTMOETEN"

Bekend of minder bekend, het was ook het moment om elkaar te ontmoeten. De lotgenotengroep Borstkanker die elkaar van Facebook kennen, zochten elkaar op. Mooi om te zien hoe deze hechte groep dames die zo veel delen met elkaar, elkaar nu ook zo veel te vertellen hadden tijdens het borstkankersymposium.


De rol van facebook

Niet iedereen maakt gebruik van Facebook. Maar wil je contact onderhouden met lotgenoten die hetzelfde als jij hebben meegemaakt dan is er op Facebook een aantal groepen die mogelijk voor jou interessant zijn. Ben je lid van Facebook, zoek maar eens op Borstkanker en je komt ze vanzelf tegen.


Facebookgroep over Kanker en Werk
De Werkgroep Kanker en Arbeid is naar aanleiding van de rondetafelsessies tijdens het symposium twee Facebookgroepen gestart. De eerste groep heet “ZZP-er en kanker - Werkgroep Kanker & Arbeid” en de tweede “Kanker en werk - Werkgroep Kanker & Arbeid”. Het zijn besloten groepen waarvoor je je via Facebook kunt aanmelden.

De groep ZZP-er en kanker is interessant wanneer je overweegt om voor jezelf te beginnen. De groep Kanker en werk gaat met name over de eerste 104 weken ziekte maar je kunt daar bijvoorbeeld ook met al je vragen terecht over de WIA aanvraag. In beide groepen zijn ook experts toegevoegd die je vragen kunnen beantwoorden. Beide groepen worden de komende periode verder ingericht en aangevuld met experts. Je bent uiteraard al van harte welkom om je aan te melden.