BORSTKANKERSYMPOSIUM 2018

Workshopronde II

14.00 - 15.00 uur

TIJDENS HET BORSTKANKERSYMPOSIUM KUNT U DEELNEMEN AAN VERSCHILLENDE WORKSHOPS. HIER VINDT U EEN OVERZICHT.

Workshopronde 1: 14.00 - 15.00 uur

A Late bestralingsschade en hyperbare zuurstoftherapie

Ongeveer 10% van de mensen die bestraling hebben gehad krijgt last van late bestralingsschade: pijn, oedeem, verharding van de borst, bewegingsbeperking van de schouder, terugkerende ontstekingen en/of slecht genezende wonden in het bestraalde gebied.


De aard en ernst van de klachten verschillen, zo ook de behandelingen. Met oedeemtherapie en/of kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen sommige mensen prima functioneren ondanks de late bestralingsschade. Indien de late bestralingsschade een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven is het goed om te weten dat er ook een andere behandeling is: hyperbare zuurstoftherapie (afgekort HBOT voor “hyperbaric oxygen therapy”).


Wat is HBOT? Waarom kan het helpen bij late bestralingsschade? Wat is het te verwachten effect van de behandeling? Zijn er bijwerkingen? Wie kan de behandeling ondergaan?


Deze workshop is geschikt voor:


• Borstkankerpatiënten die nu behandeld worden

• (ex) Borstkankerpatiënten die klaar zijn met de behandeling

• Partners van borstkankerpatiënten patiënten

B Chemobrains en meer

Mensen die borstkanker hebben of ooit hebben gehad, kunnen soms cognitieve klachten krijgen. De meest voorkomende cognitieve klachten zijn geheugen- en concentratieproblemen. Vaak wordt hiervoor de term ‘chemobrein’ gebruikt, maar deze dekt eigenlijk niet de lading: de klachten worden namelijk niet alleen door chemotherapie veroorzaakt. Patiënten die niet met chemotherapie behandeld zijn kunnen ook cognitieve klachten ervaren. Wel is aangetoond dat chemotherapie een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van de klachten.


In deze workshop wordt, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, ingegaan op wat er bekend is over de oorzaken van cognitieve problemen bij borstkankerpatiënten, de mate waarin deze problemen voorkomen, de ernst van deze problemen en de risicofactoren voor het ontwikkelen van dergelijke symptomen. Daarnaast wordt gesproken over de huidige mogelijkheden om dergelijke cognitieve klachten te verminderen.

C Wat zie jij er goed uit!

Hoe vaak hoor jij goedbedoeld ‘Wat zie jij er goed uit’. En  voel je je dan ook optimaal of zijn er regelmatig momenten dat je moet uitleggen dat je toch heel moe bent, niet meer zoveel aan kunt als voor dat je ziek werd. Voor mensen in je omgeving is het feit dat de chemo of de bestraling achter de rug is, vaak ook het moment om je te zien als iemand die weer genezen is en dus weer gezond. Dat dat niet het geval is, weten alle vrouwen en mannen die borstkanker hebben gehad. Maar hoe zorg jij dat je gehoord wordt. Hoe doen anderen dat. Wat doe je wel en wat doe je niet.

Deze workshop is met name gericht voor mannen en vrouwen die klaar zijn met de behandeling.

D Borstkanker en het gezin

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is een van de eerste vragen die opkomen: “hoe vertel ik het aan mijn kinderen?” Het is nog moeilijk te overzien wat er gaat veranderen en welke gevolgen de ziekte heeft voor jou en voor de rest van het gezin. Maar een ding is zeker: het heeft veel impact op de kinderen. In deze workshop geeft Dineke Verkaik informatie over haar onderzoek en geeft zij een indruk van de bevindingen, ervaringen, valkuilen en tips die uit het onderzoek naar voren komen. Na de presentatie is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
Kom in je kracht

E Borstkanker en de (kunstmatige) overgang

Als je een heftige tijd achter de rug hebt en borstkanker hebt overleefd wil je niets liever dan dat alles weer gewoon is. Je wil die periode zo snel mogelijk achter je laten. Maar zo simpel is het vaak niet. Want al die overgangsklachten maken het onmogelijk om dat te vergeten.

Moeite met slapen, concentratieverlies, opvliegers, pijn bij het vrijen, stijve gewrichten en een kort lontje hebben, zijn slechts een aantal verschijnselen die je kunt ervaren als je in de overgang bent. Dat je hoofd een andere kant op wil dan je lichaam frustreert je misschien nog wel het meeste.

Tijdens deze workshop geven we praktische tips.F Kanker en arbeid

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Maar hoe doe jij dat? Tijdens deze rondetafelsessies staat het beantwoord krijgen van al je vragen centraal en krijgt je praktische handvatten aangereikt.

Je kunt een keuze maken uit 6 verschillende thema’s.

1 De rol van het UWV

2 Werken als onderdeel van herstel

3 ZZP-er worden en kanker

4 De wet Poortwachter (lees meer)

5 Invloed ‘late gevolgen’ van kanker op werk (kijk meer)

6 De rol van de bedrijfsarts oncologie (BACO)

G Workshop in de buitenlucht

Wist je dat als je wandelt niet alleen je lichaam in beweging is, maar ook de hersenen in beweging komen? De natuur werkt rustgevend, inspirerend en boort je creativiteit aan. Je komt uit je vertrouwde wereld en gaat tijdens een wandeling letterlijk nieuwe paden verkennen, je horizon verbreden.

In de workshop Wandelcoaching trekken we erop uit op het mooie Landgoed Zonneheuvel in Doorn. Je kunt dan zelf de kracht van wandelcoaching ervaren. In een groep kunnen we oefeningen doen om bij jezelf te komen, in je kracht te staan en los te laten wat je niet meer nodig hebt, zoals angst of verdriet.

Neem geschikte (wandel)schoenen mee en kleed je passend bij de weersomstandigheden. Als het heel slecht weer is, zullen we deze workshop vervangen door een goed groepsgesprek binnen.