BORSTKANKERSYMPOSIUM 2018

Workshopronde I

12.00 - 13.00 uur

TIJDENS HET BORSTKANKERSYMPOSIUM KUNT U DEELNEMEN AAN VERSCHILLENDE WORKSHOPS. HIER VINDT U EEN OVERZICHT.

Workshopronde 1: 12.00 - 13.00 uur

A Hormoontherapie, wel of niet?

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie, een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Uit de enquête van de Borstkankervereniging blijkt dat veel patiënten  met vragen rondlopen. welke bijwerkingen zijn er en wat kunt er zelf aan doen. Welke keuzes kunt u maken rondom hormoontherapie.

Deze workshop is geschikt voor patiënten die nog niet gestart zijn met de behandeling of reeds bezig zijn met de hormoontherapie.

B Borstkanker... en nu?!

Precies vier jaar na de diagnose borstkanker verscheen op Valentijnsdag 2018 het boek Borstkanker… en nu?!

In dit boek stimuleert de schrijfster Wanda Verhoeff je de regie over je lichaam en je leven te nemen aan de hand van zeven thema’s. Met praktische tips, waaraan je je kunt optrekken. In deze workshop gaan we aan de slag met de zeven thema’s uit het boek en ga je op zoek naar jouw drijfveer, passie of stip op de horizon. Naar wat jou kracht geeft om door je ziekte- en herstelproces heen te komen.

C Late gevolgen van borstkanker

Ineke Wester en Anja Kemp

Meer mensen overleven borstkanker en leven daarna lang(er) door. Hierdoor ontdekken we steeds meer over de mogelijke gevolgen die borstkanker en de behandeling tegen borstkanker op lange termijn kan hebben. In deze workshop schetsen Ineke en Anja kort een beeld welke late gevolgen het meeste voorkomen en wat je er zelf aan kan doen. Herkenning en erkenning.

Deze workshop wordt vormgegeven door een rondetafelsessie.

D Vermoeidheid

Marlies Peters, Radboud UMC

 Vermoeidheidsklachten kunnen een grote, negatieve impact hebben op je werk, je gezin en vooral op je algehele gevoel van welzijn.

Vermoeidheid na kanker is al jaren een onderwerp van onderzoek, maar wat kun je daar uit halen voor je eigen leven? Veel  patiënten krijgen tal van goed bedoelde adviezen aangereikt door hun omgeving:  “Doe eens wat meer aan sport” tot “Neem je rust en slaap als je je moe voelt”…
Kom in je kracht

E In gesprek over uitgezaaide borstkanker

Expertgroep Uitgezaaide borstkanker van de Borstkankervereniging Nederland (BVN)

Als je te horen krijgt dat je uitgezaaide borstkanker hebt, komt er veel op je af. Je komt steeds weer voor keuzes te staan en hebt behoefte aan grip en overzicht. De expertgroep Uitgezaaide borstkanker van BVN heeft een zelfregie ‘dagboek’ ontwikkeld om je te helpen in de gesprekken met je arts.


Tijdens deze workshop ga je een deel van het ‘dagboek’ invullen.


Deze workshop is alleen voorbehouden aan borstkankerpatiënten met uitgezaaide borstkanker en hun partners. 

F Kanker en arbeid

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Maar hoe doe jij dat? Tijdens deze rondetafelsessies staat het beantwoord krijgen van al je vragen centraal en krijgt je praktische handvatten aangereikt.

Je kunt een keuze maken uit 6 verschillende thema’s.


1 De rol van het UWV 

2 Werken als onderdeel van herstel

3 ZZP-er worden en kanker

4 De wet Poortwachter (lees meer)

5  Invloed ‘late gevolgen’ van kanker op werk (kijk meer)

6 De rol van de bedrijfsarts oncologie (BACO)