INTERVIEW


Oprichtster van Klaar met Kanker

José Wienk

het voelde alsof mijn lijf niet meer van mij was

PAARDEN HEBBEN EEN HELENDE WERKING


JOSÉ STELT ZICH VOOR

Mijn naam is José Wienk, ik ben 51 jaar en moeder van twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter. Van huis uit ben ik opgegroeid met liefde voor dieren; alle zieke en gewonde dieren die in de buurt gevonden werden, werden bij ons in een warm dekentje gelegd en met veel geduld en liefde opgelapt tot ze vrijgelaten konden worden.


Met paarden kwam ik pas later in aanraking; echt serieus werd dit pas in 2005, toen ik mijn eerste merrie kocht, Lucey. Vanaf die dag zijn paarden niet meer weg te denken uit mijn leven. Paarden hebben voor mij een ongelooflijke helende werking.

MIJN VERHAAL

In 2015 kreeg ik borstkanker én voorstadium 2 van baarmoederhalskanker.

Zo had ik dagen, dat er eerst door zes mensen aan mijn borsten gevoeld moest worden, en ik een uur later van onder grondig bestudeerd werd... het voelde alsof mijn lijf niet meer van mij was.


Ik had geen vast contract, en raakte door mijn ziekzijn mijn baan bij de Trombosedienst kwijt tijdens mijn tweede jaarcontract. Mijn hele leven werkte ik in de gezondheidszorg; verschillende poliklinieken, verpleeghuizen, (thuis)zorg, terminale zorg, veel oncologische zorg en ondersteuning bij de oncologiespreekuren.


Ik deed ook een opleiding: ik zat tegen het einde van het derde jaar van de HBO opleiding Psychosociale Begeleiding, moest alleen het vierde jaar nog, de eindscriptie.

In mijn hoofd had ik toen al als doelgroep "iets met oncologie."In mijn hoofd had ik toen al als doelgroep "iets met oncologie.

HET UWV GAF MIJ DE RUIMTE


Tegelijk met het vierde studiejaar begonnen de chemo's. Ik brak daar de opleiding af. Het kostte teveel energie. Tijdens deze opleiding had ik via een zijweg al eens kennis gemaakt met therapie en coaching met paarden, en wow wat kwam dat binnen...dat wilde ik ook leren.

Maar ... een dure opleiding - en ik had zelf geen facilititeiten om met paarden te gaan coachen, dus dat idee vergat ik al snel.

ONTSLAG NA KANKER

Na mijn ontslag kwam ik in de WIA en kon niet meer mijn huur, én de pensionstalling voor mijn twee paarden betalen. Mijn paarden zijn geen hobby, maar mijn vriendinnen, klankborden, steun in zware tijden. "Wegdoen" was geen optie!


Op marktpaats vond ik gelukkig een klein betaalbaar huisje te huur, notabene met weiland en kleine binnenbak, aan de rand van Veessen.


Nadat ik hier "geland" was, ging het kriebelen. Ik wilde mijn opleiding afmaken en daar wat mee doen. Alleen financieel lukte dat niet meer. Maar: hier had ik ineens wél de privacy en de faciliteiten om coaching met paarden te geven. Ik besloot dat ik tóch de opleiding tot paardencoach wilde gaan doen.

Het UWV heeft mij - na een ingewikkelde toetsingsprocedure omdat de zowel de opleiding, als mijn persoonlijke situatie aan allerlei eisen moesten voldoen - gelukkig alle hulp en ruimte gegeven.


THERAPIE EN COACHING MET PAARDEN

Therapie en coaching met paarden is nog relatief onbekend in Nederland. Gelukkig wordt het wel steeds bekender, want er gebeuren tijdens sessies zulke mooie, ontroerende en helende dingen, en de paarden geven zoveel inzichten en handvatten. Het is beslist niet zweverig, zoals nog vaak wordt gedacht, maar gebaseerd op het natuurlijke kuddegedrag.

Als prooi-en vluchtdier heeft een paard het noodzakelijke aangeboren vermogen om nieuwe situaties en emoties/ behoeftes bij mensen en dieren, te “scannen” en op de juiste manier in te schatten.


In de natuur voor het paard van levensbelang. Onder andere deze eigenschap zetten we in bij het coachen. Ervaring met paarden is niet nodig, niemand gaat op het paard zitten. Ook angst voor paarden is geen belemmering voor het proces. Je zult merken dat je angst voor paarden over zal gaan, dat ze je zelfvertrouwen vergroten, en dat je ook andere angsten anders zult gaan beleven. Ik kreeg de opleiding (inmiddels afgerond en begonnen met mijn praktijk) tot paardencoach plus een coachtraject voor startende ondernemers, waar ik nog mee bezig ben.

Spijt dat ik mijn scriptie van de andere opleiding niet heb kunnen schrijven, heb ik niet. Die ruim anderhalf jaar als kankerpatiënt, hebben me meer geleerd dan die scriptie ooit gekund zou hebben. Zo dacht ik bijvoorbeeld, dat ik wel wist wat kanker was, na jaren in de (terminale) zorg en in ziekenhuizen te hebben gewerkt, en het van dichtbij had meegemaakt bij mijn zus en vader.

Pas toen ik zelf ineens in die rollercoaster belandde, de angst en het ziekzijn voelde, veel kwijtraakte (mijn baan, mijn huis, mijn opleiding) besefte ik, dat ik nooit geweten had hoe het écht voelde. Ernaast staan en toekijken is zó anders dan erin zitten. Beide kan heel zwaar zijn. Ernaast staan en de machteloosheid voelen kan net zo pijnlijk zijn. Het kan zorgen voor verbinding, of juist voor verwijdering... Voor niemand is de ervaring hetzelfde."Ik wil mensen graag bereiken vanuit mijn eigen volle overtuiging dat we iets heel wezenlijks en zinvols bijdragen aan heling, aan het herstelproces, aan het vinden van balans en kracht, aan het omzetten van angst en boosheid naar meer innerlijke rust"

IK MOET NOG GEVONDEN WORDEN

Omdat ik net begin, loopt het in mijn praktijk natuurlijk nog niet storm. Ik moet nog "gevonden" worden.

Dat geeft gelukkig nu nog niet, want ik krijg nog steeds mijn Wia uitkering. Maar het liefst wil ik daar natuurlijk niet van afhankelijk blijven.

Inmiddels heb ik een paar cliënten die een privétraject bij mij doen, en binnenkort ga ik starten met kleine groepjes van mensen die in dezelfde behandelfase zitten, en voor partners en stellen.


In de groepscoachings werken we samen aan kankergerelateerde thema’s zoals lichaamsbeleving, zelfvertrouwen, angst, toekomstverwachtingen, invloed van kanker op je relaties en vriendschappen.


De eerste groepjes bied ik gratis aan, omdat ik daarvoor sponsorgeld heb gekregen van voetbalvereniging Heerde. Gewonnen uit het jaarlijkse Goede Doelen Toernooi in Epe. Marketing is nog een dingetje, merk ik. Want hoe houd je dat integer voor zo'n kwetsbare doelgroepl


Voor meer informatie: www.klaarmetkanker.nl