Lesgeven en delen, daar gaat mijn hart sneller van kloppen

Interview met Renate Boerkamp

Mijn naam is Renate Boerkamp. Ik ben 46 jaar en woon samen met mijn zoon in Oldenzaal in het prachtige Twente. Tot ruim 3 jaar geleden woonden wij er samen met mijn partner en de vader van mijn zoon. Hij is in de zomer van 2015 overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn overlijden heeft mij in die tijd doen realiseren hoe belangrijk het is om keuzes te maken en vooral ook te voelen dat er keuzes te maken zijn.

Met dank aan Fotoloods voor de foto's.

Wat wil je over je zelf kwijt?

Als de grond onder je voeten lijkt te zijn weggezakt en het evenwicht zoek is, dan is het moeilijk om keuzes te maken. Ruim een jaar na zijn overlijden heb ik de keuze gemaakt om mijn vaste baan op te zeggen en de zorg voor mijzelf en onze zoon die toen net 4 jaar was, centraal te stellen. Ik ben vorm gaan geven aan een lang gekoesterde wens, het starten van een eigen yogapraktijk. Yoga was al heel lang deel van mijn leven en ik heb de behoefte om de verrijking van yoga te delen omgezet in een eigen praktijk. Het lesgeven en delen met mensen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Na bijna een jaar goed en wel te zijn opgestart, werd ik zelf ziek in de zomer van 2017. Ik kreeg de diagnose borstkanker. Wederom de confrontatie met kanker en alles wat deze ziekte in een mensenleven teweegbrengt.

Het thema van 2017 was Tijd om te kiezen. Wat betekent tijd om te kiezen voor jou in relatie tot Kanker?


Toen ik de diagnose kanker kreeg, kwam er een soort oerkracht in mij los. Ik heb van begin af aan diep van binnen de keuze gemaakt om te aanvaarden dat ik kanker heb. In die tijd heb ik nooit de boosheid in me gehad dat ook mij deze ziekte trof. Dit heeft me erg geholpen tijdens het proces na de operatie en tijdens de chemotherapie. Later, in de periode van herstel tijdens welke er pas echt ruimte ontstond voor verwerking, kwam het besef van mijn eigen kwetsbaarheid. In de tussentijd was ik begonnen met hormoontherapie. Ik moest daar erg aan wennen en merk dat dit proces van acceptatie wat meer voeten in aarde heeft. Toch houd ik mezelf telkens voor dat ik een keuze heb hoe hiermee om te gaan. Dat wil niet zeggen dat dat altijd makkelijk is, integendeel, maar ik kan kiezen en dit besef helpt me vooral op de momenten dat ik het moeilijk heb.

"Voor mij persoonlijk is het symposium een plek voor ontmoeting. Delen van ervaringen en kennis of een luisterend oor zijn voor een ander."

Wat kwam je halen en is dat gelukt?

Vorig jaar ben ik samen met een goede vriendin die ook borstkanker heeft, op het borstkankersymposium geweest. Ik had me niet met een speciale reden ingeschreven, was er meer omdat we het leuk vonden om samen te gaan. Tijdens deze dag heb ik meerdere inspirerende en informatieve workshops bijgewoond. Ik heb het als erg prettig ervaren om mensen te ontmoeten die net als ik ook met borstkanker geconfronteerd zijn en ervaringen te delen over welke invloed het in je leven heeft.


Wat is het belang van het symposium voor jou?

Voor mij persoonlijk is het symposium een plek voor ontmoeting. Delen van ervaringen en kennis evenals onderling informatie uitwisselen of een luisterend oor zijn voor een ander. Ontmoetingen met mensen, persoonlijk contact geven mij kracht, juist in het tijdperk van sociale media.

Je gaat dit jaar een yogasessie begeleiden, wat wil je de bezoekers geven?


In ben een aantal jaren geleden heel bewust de weg in geslagen, om dat wat yoga mij brengt, als yogadocent te willen delen met mensen. Voor mij is yoga zoveel meer dan het beoefenen van lichaamshoudingen. Behalve dat ik me er vitaler door voel, heb ik in de loop der jaren steeds meer mogen ervaren dat het ook op het mentale vlak een positieve uitwerking heeft. Als ik mensen in dat ene uurtje ook maar een stukje van dit alles mag meegeven, dan ben ik heel blij.


Wil je meedoen met Renate tijdens de Ontmoeting op 6 oktober, wees er dan op tijd bij. Er is maar beperkt plaats. Inschrijven doe je op de dag zelf.

Waarom zouden andere patiënten een volgende editie van het borstkankersymposium moeten bezoeken?


Ik vind het mooi om te zien dat het symposium dat pas sinds een paar jaar georganiseerd wordt, zoveel facetten raakt waar je als patiënt mee te maken krijgt in het proces van behandelingen en daarna. Het is een plek waar informatie en mensen samenkomen. Het biedt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om met verschillende professionals en ervaringsdeskundigen in contact te komen.
Toen ik vorig jaar het symposium voor het eerst bezocht had ik net 2 chemokuren achter de rug. Ook hormoontherapie maakt deel uit van mijn behandeling. Voordat ik ziek werd had ik überhaupt nog nauwelijks van het woord ‘hormoontherapie’ gehoord, laat staan wat het inhoudt. De workshop die ik toen bijwoonde over dit thema heeft mij erg geholpen om meer te weten te komen over deze therapie.