BORSTKANKERSYMPOSIUM 2018

DE ONTMOETING

15.00 - 16.00 uur

TIJDENS DE ONTMOETING KUNT U IN GESPREK GAAN MET SPECIALISTEN BIJ DE STANDS OF EEN SPECIALE ONTMOETING BEZOEKEN. HIER VINDT U EEN OVERZICHT.

DE VERSCHILLENDE ONTMOETINGEN

Ja ik hoor mijzelf, over Seksualiteit en kanker

Zie ik mijzelf? Zie jij mij?

Kan ik mezelf zien zoals ik nu ben? Mag je mij wel zien zoals ik nu ben?

Praten over vrijen, seks, intimiteit is niet altijd even makkelijk. Soms speelt er schaamte, soms speelt er twijfel, soms missen we een geschikte gesprekspartner. Tijdens de behandeling tegen borstkanker en ook daarna wordt het er vaak niet makkelijker op om over seksualiteit te praten. Er zijn nog zoveel meer elementen in je leven, die ook weer vorm moeten gaan krijgen. Seksualiteit is daar één van…we zijn echter soms geneigd om seksualiteit ergens op een lager plek te schalen.


Maar vandaag niet. Vandaag wil ik de drempel verlagen om over seks, vrijen, intimiteit te praten. Gewoon… als vrouwen onder elkaar, met wederzijdse openheid, met vertrouwen dat wat we bespreken in onze ruimte zal blijven, met humor en kwetsbaarheid.

Wil je gehoord worden, tips krijgen hoe je je seksuele leven weer iets meer vorm kunt geven?

Kom naar de ontmoeting “ja ik hoor mijzelf”

Deze ontmoeting kan een beperkt aantal deelnemers een plek geven en is alleen bedoeld voor vrouwen die nu behandeld worden voor borstkanker of de behandeling achter de rug hebben.

Kanker en de angst voor de dood

Het is heel natuurlijk dat de angst om dood te gaan groter wordt als je borstkanker hebt gekregen. Hoe leef je met die angst voor de dood? Vaak zegt de mate van angst wel iets over hoe de persoon al eerder in het leven stond. Was er al angst en wat betekende die? Wat betekent de angst nu voor je? En in het hier en nu: is de angst reeel? En in de toekomst, weet je niet of de borstkanker terug komt… En wat valt er dan te doen, hoe bang ben je dan?

We gaan in gesprek over de facetten: hoe zit jij in jouw angst, wat zegt dat over jou en jouw verleden, wat betekent de angst voor je en welke gedachtes helpen jou om ermee om te gaan.
We doen dit in de vorm van een begeleide praatsessie en werkvormen die uitnodigen tot het vertellen van jouw verhaal.

Partner van een patiënt, wie luistert naar jou?

Partner van een borstkankerpatiënt, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Vanaf het moment dat de diagnose is gesteld, sta je voor je gevoel misschien deels buitenspel. Je moet lijdzaam toekijken hoe de diagnose ingrijpt in jullie leven. De patiënt krijgt – gelukkig maar – alle aandacht van artsen en verpleegkundigen. Tijdens de ziekte, de behandeling en de revalidatie wil je als partner ondersteunen, opbeuren, er zijn. Zelfs jaren later, als de kanker deels verledentijd is, blijven er misschien wel late gevolgen die binnen de relatie en het gezin, een grote rol blijven spelen. En waar sta je zelf gedurende dit proces. Wie is er voor jou, waar haal je je informatie en wat kan je er zelf aan doen.

Deze ontmoeting is alleen bedoeld voor partners van patiënten.

de ontmoeting

Yoga en borstkanker

‘Gehoord worden’, het is een prachtig en veelomvattend thema dit jaar.

Tijdens dit symposium zal Renate Boerkamp een yogasessie verzorgen. Ook in Yoga is ‘gehoord worden’ een onderwerp. Als je borstkanker hebt, dan kun je tijdens of na de behandelingen tegen fysieke beperkingen aanlopen of door vermoeidheid overmand worden. Daarnaast is de mentale belasting vaak groot en ligt (onbewuste) spanning op de loer. Rust en ontspanning zijn juist dan, maar ook na het traject van behandelingen, van groot belang om balans te vinden of in balans te blijven. Luisteren naar je lichaam speelt daarin een belangrijke rol. Yoga kan daarin ondersteunend zijn en helpen het lichaamsbewustzijn te vergroten, spanningsgebieden beter te herkennen en te beter te ontspannen.

Kanker en voeding

Maarten Schellekens is hoofd innovatie bij cateraar Hutten en manager van het innovatienetwerk Foodsquad. Binnen dit netwerk werken verschillende bedrijven en instellingen samen op het gebied van voeding en gezondheid. Voorbeelden van projecten zijn leefstijlprogramma’s voor o.a. diabetes-II patiënten, online platforms voor diëtisten en applicaties die diëten aantrekkelijk maken. Het thema voeding en kanker krijgt extra aandacht. Zo is bijvoorbeeld een smaakcheck ontwikkeld die mensen met smaakverandering door chemotherapie helpt, is intensief samengewerkt rond ondervoeding met de website voedingenkankerinfo.nl en worden de laatste onderzoeken vertaald naar de praktijk in het nieuwe Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Maarten vertelt u  meer over de relatie tussen voeding en kanker.


Medisch Tatoeëren

Mijn naam is Alma Boerland, ik ben 58 jaar. Na het VWO heb ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd. Sindsdien heb ik veel extra cursussen gevolgd in binnen en buitenland. Zo ben ik mij helemaal gaan specialiseren in het cosmetisch en medisch pigmenteren/ tatoeëren .
Met heel veel passie en plezier werk ik reeds 15 jaar met een aantal ziekenhuizen samen en pigmenteer met 3D technieken tepels op een gereconstrueerde borst. Als u interesse heeft in deze vorm van tatoeëren, bent U van harte welkom en vertel ik u graag meer over dit dankbare werk. Of neem alvast een kijkje op mijn Website www.almaboerland.nl

Graag tot ziens op 6 oktober.