BORSTKANKERSYMPOSIUM 2019

Workshopronde II

14.30 - 15.30 uur

TIJDENS HET BORSTKANKERSYMPOSIUM KUN JE DEELNEMEN AAN VERSCHILLENDE WORKSHOPS. HIER VIND JE EEN OVERZICHT.

Workshopronde 2: 14.30 - 15.30 uur

A De rol van bewegen bij herstel

Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen!

Veel vrouwen die borstkanker hebben (gehad) ondervinden kortere of langere tijd na de behandeling nog de gevolgen hiervan. In het rijtje vermoeidheid, conditieverlies, pijn, schouder- en andere gewrichtsklachten, stijfheid en oedeem staan voor veel lezers één of meerdere problemen die hen bekend voorkomen.
Bovenstaande klachten kunnen een negatieve invloed hebben op het bewegen. Andersom kan bewegen helpen om met deze klachten om te gaan of om ze te verminderen. Over hoe dit precies zit, gaat deze workshop. Onderwerpen die in deze workshop die door Karin van der Burg wordt gegeven aan bod komen, zijn o.a. welke vormen van bewegen geschikt zijn en/of kunnen helpen bij de genoemde klachten, in hoeverre zijn klachten te voorkomen, wat kan een fysiotherapeut betekenen en wanneer schakel je deze in.
Het woord ‘workshop’ betekent dat het een interactief gebeuren is. De opsomming van klachten hierboven is vast niet compleet. Hoe de workshop er precies uit komt te zien, hangt zeker ook af van de behoeften en vragen van de deelnemers. Wees welkom en kom in beweging!

B Mijn hernieuwde seksualiteit

Wat is er verandert op seksueel gebied en hoe ga ik er mee om?

Begin vragen die tevens een opstap kunnen zijn naar het thema seksualiteit. Wat is er verandert in mij, waardoor vrijen niet meer zo fijn is als eerst? Wat is er toch gebeurt waardoor ik mijzelf mijlenver voel staan ten opzichte van mijn partner? Hoe kan ik het onderwerp bespreekbaar krijgen?

Praten over vrijen, seks, intimiteit is niet altijd even makkelijk. Soms speelt er schaamte, soms speelt er twijfel, soms missen we een geschikte gesprekspartner. Tijdens de behandeling tegen borstkanker en ook daarna wordt het er vaak niet makkelijker op om over seksualiteit te praten. Er zijn nog zoveel meer elementen in je leven, die ook weer vorm moeten gaan krijgen. Werk, gezin, dagelijkse leven oppakken. Maar waar blijf jij, jou interne jij?

In deze workshop wil Josha Louwerse de drempel verlagen om over seks, vrijen, intimiteit te praten.

Wil je gehoord worden, tips krijgen hoe je je seksuele leven weer iets meer vorm kunt geven?

Kom dan naar de workshop ‘Mijn hernieuwde seksualiteit’.

Als voorbereiding vraagt Josha aan je om met een gerichte vraag te komen.

Deze workshop is geschikt voor alle vrouwen die worstelen met hun eigen thema’s op seksueel gebied ten gevolgen van de behandeling (medicamenteus dan wel operatie) van borstkanker.

Maximale deelname is 6 deelnemers

C Borstkanker en de impact op je gezin

“Als kanker je gezin raakt…”

“Hoe zet je je gezin weer in zijn kracht”


Als kanker je gezin raakt wordt je leven letterlijk overgenomen en op zijn kop gegooid en daarmee ook je gezinsleven. Jaarlijks worden er zo’n 110.000 mensen getroffen door kanker, waarvan ongeveer 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen getroffen. 30% van de kinderen blijkt een verhoogde kans op posttraumatische stress symptomen (PTSS) te hebben. Kanker heb je tenslotte niet alleen!


Hoe ga je daar als gezin mee om? Wat bespreek je wel en op welke manier? Welke informatie deel je met je kinderen en op welke manier? Welke praktische zaken zijn goed om te weten?

Kinderen laten door hun gedrag vaak zien hoe het gaat maar wat zijn signalen die aangeven dat het niet goed gaat met je kind.


Met als rode draad specifieke thema’s (bv onderlinge communicatie, behoefte van kinderen per leeftijdsgroep, herkennen van (gedrag) signalen als het niet goed gaat met een kind) gaan Ingeborg Lups en Monique van Seters in deze workshop informeren, inzicht geven en handvatten bieden waar je direct mee aan de slag kunt gaan in het gezin.

D Oedeem, stijfheid, beperkingen: wat kun jij er zelf aan doen?

Één van de late gevolgen van behandelingen tegen borstkanker is lymfoedeem. De klachten die lymfoedeem veroorzaakt kunnen je leven flink verstoren.


Weefselvocht uit de armen wordt afgevoerd via de lymfeklieren in de oksel. Zijn één of meerdere lymfeklieren verwijderd of heb je bestraling gehad op de okselklieren? Dan kan dit de afvoer van weefselvocht moeilijker maken. Een deel van de behandelde patiënten krijgt last van ophoping van vocht. De arm aan de kant van de geopereerde oksel wordt dan dikker dan normaal. Zo'n zwelling heet lymfoedeem.


Behandeling van lymfoedeem bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmethoden. Welke therapie of combinatie van behandelingen je krijgt, hangt af van verschillende factoren. En wat kan je zelf? Tijdens de workshop gaat Patrice van Schuppen, huidtherapeut, in op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Want ook bij oedeemtherapie geldt, stap ook eens in een nieuwe wereld. Met andere woorden, durf op zoek te gaan naar een behandelmethode die jou helpt.

Kom in je kracht

E Mindfulness en kanker

Een liefdevolle relatie in je nieuwe wereld met jezelf - Christel Zwemmer


Wil je leren omgaan met stress die het hebben van borstkanker met zich meebrengt?

Wil je leren omgaan met o.a. angst, boosheid, verdriet, somberheid?

Wil je handvatten krijgen om beter te slapen?

Wil je leren om je energie beter te doseren zodat je meer energie overhoudt?

Wil je meer kunnen genieten van de dingen die er naast de ziekte ook zijn?


In deze interactieve workshop zal een beproefde methode bespreekbaar gemaakt worden (Mindfulness) die jou (en je naasten) houvast kan bieden in jouw nieuwe wereld. eld.F Kanker en arbeid

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Maar hoe doe jij dat? Tijdens deze rondetafelsessies staat het beantwoord krijgen van al je vragen centraal en krijgt je praktische handvatten aangereikt.

Je kunt een keuze maken uit 6 verschillende thema’s.


1 De rol van het UWV

2 Werken als onderdeel van herstel

3 Invloed late gevolgen op werk

4 Stap in de nieuwe werel: een uitdagend perspectief

5 ZZP-er worden en kanker

6 Ondernemerschap en kanker