Stap in de Nieuwe Wereld

Wat haal jij dit jaar uit je rugzak?

Tijdens en na de behandeling van borstkanker, is je rugzak meer dan gevuld. Niet alleen met nare dingen, ook met goede momenten, waardevolle herinneringen. Tijdens het Borstkankersymposium kun je met andere vrouwen en mannen hier over praten, elkaar helpen met ervaringen, tips geven. Misschien is je rugzak aan het einde van de dag iets minder vol of aangevuld met bruikbare kennis om verder te gaan.

Plenaire sessies

Wij verwelkomen je op 5 oktober vanaf 10.00 bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. Het Borstkankersymposium start vanaf 11.00 uur met plenaire sessies in de Congreszaal.


11.15 uur Stap in de Nieuwe Wereld!

Openingsstatement op het thema van het symposium


11.25 uur Stap in de Nieuwe Wereld, wie helpt jou daarbij? Marcellino Bogers – Congreszaal

Onder leiding van Marcellino Bogers gaan een specialist, verpleegkundig specialist, coach en patiënt het gesprek aan over hoe je steeds nieuwe stappen zet in een veranderende wereld, na de diagnose borstkanker maar ook jaren nadien. Kritische vragen worden gesteld en uitspraken worden ontlokt. Marcellino staat garant voor een levendig betoog.16.45 Pear Ly - Gedicht


16.50 Inspirerende afsluiting van Mariëtte van Hooff met afsluitend een gezond drankje.


Workshops

Om 12.10 uur en om 14.30 uur ben je in de gelegenheid om een workshop te volgen. Bij inschrijving registreer je je al voor de workshop van je keuze. Wij houden dan een stoel voor je vrij.

12.10 - 13.10 uur Workshopronde I


A. Hormoontherapie, wel of niet?

B. Late gevolgen van behandeling

C. Vermoeidheid

D. Plastische chirurgie

E. Mijn hernieuwde seksualiteit

F. Kanker en arbeid

G. Hyperbare Geneeskunde en kwaliteit van Leven

14.30 - 15.30 uur Workshopronde II


A. De rol van bewegen bij herstel

B. Mijn hernieuwde seksualiteit

C. Als kanker je gezin raakt.

D. Oedeem, stijfheid en beperkingen

E. Mindfulness en kanker: Een liefdevolle relatie in je nieuwe wereld met jezelf

F. Kanker en arbeid

Kanker en arbeid

Workshop F bestaat uit een aantal rondetafel sessies waar uit gekozen kan worden.

1 De rol van het UWV

2 Werken als onderdeel van herstel

3 Invloed ‘late gevolgen’ van kanker op werk

4 Stap in de nieuwe wereld, een uitdagend perspectief

5 ZZP-er worden en kanker

6 Ondernemerschap en kanker

De Ontmoeting

Om 15.45 uur is er ruimte voor de ontmoeting. Je maakt zelf de keuze hoe je dit uur wilt invullen. Ontspanning zoeken, een gesprek voeren, een workshop volgen.

De ontmoeting is gecreëerd zodat je met lotgenoten, sprekers, coaches in gesprek kunt gaan. Je kunt van elkaar leren en vragen stellen. Bij de stands staan verschillende coaches voor je klaar om met je in gesprek te gaan. In de huiskamer kun je tot rust komen. In verschillende kamers zitten professionals voor je klaar om je vraag te beantwoorden over specifieke thema’s.

De Huiskamer: In gesprek met. Een kwartier een coach voor u zelf.

Kamer 1: Kanker en angst voor doodgaan

Kamer 2: In gesprek over uitgezaaide borstkanker

Congreszaal: Kanker en voeding

Kamer 3: Kennis is macht, Lobulair in de aandacht

Kamer 4: Onderzoek naar kanker en behandeling


13.00 - 17.00 uur

De huiskamer is geopend

Het bezoeken van het Borstkanker- symposium is voor jou als bezoeker misschien soms best even zwaar. Vermoeidheid kan even toeslaan of er zijn andere vragen die opkomen waar je graag met iemand over wil praten. Dan is er nu de huiskamer. Hier mag je binnenlopen als je daar behoefte aan hebt om even tot rust te komen. Coaches van Coach Connect bij Kanker ontvangen je graag en bieden een luisterend oor.

Zorginnovatie VitalFlap

Onderzoekers achter zorginnovatie, VitalFlap komen graag in contact met verpleegkundig ziekenhuispersoneel en patiënten die een DIEP-flap operatie hebben ondergaan om hun ervaringen met hen te delen omtrent de nazorg van DIEP-flap reconstructies.

Sven Eijpe en Ruben Lucas, zijn twee enthousiaste deelnemers van de EIT Health Validation Lab van YES!Delft. Zij zetten zich in voor het verminderen van complicaties na een reconstructieve operatie van de borst. De zorginnovatie, VitalFlap, is erop gericht om continu de status van de gereconstrueerde borst objectief te monitoren. Dit neemt twijfel af bij het verpleegkundig personeel dat volgens het huidig protocol de borst visueel en handmatig moet inspecteren.


De innovatie kan complicaties na de operatie eerder detecteren en medisch personeel tijdig waarschuwen. Daarnaast vindt lastenvermindering van verplegend personeel plaats door minder frequente controles en ondervindt de patiënt minder ongemak, wat het herstel bevorderd. Denkend aan minder verstoring van nachtrust, minder aanraking van de borst en korter verblijf in het ziekenhuis.

De focus ligt momenteel op de DIEP-flap reconstructie, waarbij lichaamseigen weefsel wordt gebruikt om een nieuwe borst te construeren. Graag komen zij in contact komen met verpleegkundig ziekenhuispersoneel en patiënten (die een DIEP-flap operatie hebben ondergaan) om hun ervaringen met hen te delen omtrent de nazorg van DIEP-flap reconstructies. Deze ervaringen dragen bij aan het verbeteren van medische zorg na borstkanker.


Wil jij je ervaring delen en bijdragen aan verbeteren van de medische zorg na borstkanker, stuur dan een mail aan swernars@jijspeeltdehoofdrol.nl.


Voor meer informatie over het programma: Klik hier.