Symposium editie


Nieuwsbrief juni 2019
Stap in de nieuwe wereld.

“Ruim 250.000 mensen in Nederland hebben vermoeidheidsklachten, gerelateerd aan kanker”, zegt Bram Kuiper van Tired of Cancer. “Wij willen zoveel mogelijk mensen helpen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de app gratis beschikbaar te maken.” Hij startte samen met Door Vonk vanuit hun gemeenschappelijke achtergrond bij het Helen Dowling Instituut (HDI), een bedrijfje om een app te ontwikkelen die een effectief zelfmanagementprogramma biedt bij vermoeidheidsklachten.

De kalender tikt al weer half juni aan. Vlaggen hangen in de straten, jonge mensen vieren het feit dat ze diploma's hebben gehaald en ze een nieuwe stap gaan maken. Een nieuwe toekomst tegemoet. Sommige van deze kinderen hebben dit zelfs gedaan vanuit een thuissituatie waar van alles aan de gang is. Waar moeder ziek is of herstellende. Wat een kanjers zijn het om in zo'n lastige situatie toch te moeten presteren. Wat zullen vaders en moeders trots zijn. Of ze het nu wel of niet gehaald hebben. Onze kinderen stappen continu in een nieuwe wereld.

En dat doen wij ook. Want immers, na de diagnose borstkanker verandert je wereld. Stap in de Nieuwe Wereld is het thema van het Borstkankersymposium van dit jaar. Meer informatie hierover vind je in deze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we steeds een of meerdere workshops uitlichten.  Voor een overzicht van het programma:


Ronde 1 - 12.10 - 13.10 uur- Vermoeidheid

Bram Kuiper en Door Vonk


Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking bij kanker. Naar schatting 30-40% van alle (ex)kankerpatiënten lijdt langdurig onder deze invaliderende klacht. Dat zijn meer dan 250.000 mensen in Nederland. Vaak komt in de spreekkamer de vermoeidheid niet of beperkt aan de orde, omdat het een complex probleem is en er geen geschikte medicatie tegen bestaat. Gelukkig is er in Nederland goede niet-farmacologische zorg voorhanden die de vermoeidheid kan verminderen. Bijvoorbeeld via oncologische revalidatie en psychologische behandelingen, zowel face-to-face als online. Daarmee helpen we jaarlijks ongeveer 5.000 mensen. Dat is geweldig, maar slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het betekent immers dat 98% van alle vermoeide (ex)kankerpatiënten geen concrete hulp ontvangen. Met de in 2018 gelanceerde ‘Untire’ app tegen vermoeidheid bij kanker kunnen we vanaf nu veel meer vermoeide (ex)kankerpatiënten adequate hulp biden.

In de workshop gaan we in gesprek met de deelnemers over hun ervaringen met vermoeidheid. We zullen uitleg geven over de achtergrond en inhoud van de Untire app en hoe je die het beste kan gebruiken. Omdat Untire geschikt is voor iedereen is ook iedereen bij deze workshop welkom. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je de diagnose net hebt gehad, of je midden in de behandeling zit of ermee klaar bent, een goede of slechte prognose hebt. Na de workshop hebben alle deelnemers meer inzicht in vermoeidheid bij kanker in het algemeen, hebben ze handvaten om hun eigen vermoeidheid te analyseren en weten ze wat de Untire app voor hen kan betekenen.


Benieuwd naar deze en andere workshops:


Saskia Koopmans, voorzitter Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. “5 oktober openen wij weer de deuren van Landgoed Zonheuvel in Doorn”. Ben jij er ook bij?

EEN COACH VOOR JE ZELF


“Ik werk op een afdeling met voornamelijk mannen, hoe ga ik straks weer aan het werk en wat vertel ik ze over mijn ziekte? Ik vind het eng om ze mijn kwetsbare kant te laten zien.” - Elles, 46 jaar

Herkenbaar?


Tijdens het Borstkankersymposium is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de erkende coaches van Coach Connect bij kanker.

Hiervoor hoef je je enkel in te schrijven voor het Borstkankersymposium en te kiezen voor workshop 3A Een coach voor jezelf.

Monique Seters, Yess Beniers en Michelle van Iersel bieden je dan een luisterend oor, helpen je bij dringende vragen en geven doelgericht advies over de thema’s die spelen als kanker je leven beïnvloedt. Jouw persoonlijke verhaal over vermoeidheid, verlies van je zelfbeeld, relatie en gezin, seksualiteit, angst, verdriet en overgangsproblematiek mag verteld worden.Michelle van Iersel: “Samen met mijn collega's Monique en Yess bieden wij je graag een luisterend oor”

Poster en brochure klaar om te versturen

Help jij ons met het verspreiden van de poster en brochure?

Wij willen de lezers van onze nieuwsbrief vragen om hulp. Wil jij je netwerk inzetten om andere borstkankerpatiënten op de hoogte te stellen van het symposium? Ook geïnteresseerde zorgverleners zijn van harte welkom op ons Borstkankersymposium.


OP WELKE MANIER KUN JE ONS HELPEN

Net als vorig jaar hebben wij een brochure gemaakt die verspreid kan worden onder borstkankerpatiënten. Indien je in de gelegenheid bent om deze brochure voor ons te verspreiden, dan kunt u deze gratis bestellenLiever downloaden?

De brochure en de poster zijn ook te downloaden via:Overnachten op het landgoed

Overnachten voor of na het symposium

Overnachten op Landgoed Zonheuvel voor of na het Borstkankersymposium - bel met telefoonnummer: 0343-473 500.


Wil je dit jaar blijven slapen op Landgoed Zonheuvel en uitgerust aan onze 5e editie beginnen, bel dan even met het Hotel. Online boeken is niet mogelijk omdat wij een speciaal tarief voor de bezoekers van het symposium hebben afgesproken.


Mocht je dus denken, het is al vol. Dan kunnen we je geruststellen. Wel even bellen dus. Tot 5 oktober, tot het Borstkankersymposium.


Bel met
0343-473 500

(online boeken is niet mogelijk)

Inschrijven


Wil jij aanwezig zijn tijdens de 5e editie van het borstkankersymposium, schrijf je dan nu in. De kosten van het symposium zijn € 25. De hele dag staan tal van sprekers voor je klaar, volg je  naast het plenaire deel een aantal workshops, ontmoet je lotgenoten tijdens de pauzes of de gezonde afsluiting met een sapje. Parkeren is gratis en je kunt gratis worden afgehaald van het station. 


Komt u met de trein?


Wij hebben er voor gezorgd dat er een pendel bus rijdt tussen Landgoed Zonheuvel en Station Driebergen Zeist. Vertrek bus vanaf het Station is de eerste keer om 09.30 en  de tweede keer om 10.15 uur. In verband met werk aan de weg houden we een reistijd aan van minimaal 20 minuten. dit kan iets uitlopen.  ’s Middags vertrekt de bus richting Station Driebergen Zeist om 17.15 uur.

Help ons en deel onze berichten