Mevrouw Toonen-Wijnhoven en Monique de Klerk

In gesprek met Monique de Klerk

Monique de Klerk is 54 jaar. Getrouwd met haar man Ton en samen hebben ze een tienerdochter Jill. De redactie van het Jij Speelt de Hoofdrol Magazine vroeg Monique om een stuk te schrijven over haar verloop van het borstkankertraject in combinatie met werk. Monique wilde dit graag doen en hoopt hier mee dan ook andere lotgenoten een hart onder de riem te kunnen steken.

Lieve lotgenoten, Bij mij is in februari 2017 borstkanker vastgesteld. Het ging in eerste instantie om één hormonale tumor. Na verder onderzoek bleek er nog een tweede tumor te zitten. Hierdoor was er geen sprake meer van een borstbesparende operatie maar volgde er alsnog in april 2017 een amputatie. Na pathologisch onderzoek bleek er zelfs nog een derde tumor te zitten. Ik was daarom blij dat ik geen keuze had voor wel of niet borstbesparend opereren. Door de uitslag van de mammaprint bleek ik geen chemo’s te hoeven en door de amputatie ook geen bestraling. Wel heb ik Lucrin hormooninjecties gekregen en voor minimaal vijf jaar hormoontherapie (Tamoxifen). In december 2017 heb ik een reconstructie van eigen weefsel laten doen. Dit is een lang en zwaar traject geweest, maar ik ben wel héél blij dat ik het gedaan heb.

Voor mijn diagnose werkte ik als mammacare adviseuse in een speciaalzaak gericht op protheses en de verkoop van de daarbij behorende lingerie. We hadden drie vestigingen en ik runde, in mijn eentje de vestiging Nijmegen. Hierdoor werd het voor mijn werkgeefster ook erg lastig om vervanging te zoeken omdat er nog allerlei behandelingen gepland stonden. Ze heeft toen besloten de vestiging te sluiten. Dit was uiteraard weer een hele klap die ik moest verwerken mede omdat het zo rauw op mijn dak viel en ik het zo naar mijn zin had op mijn werk. Het enige stukje zekerheid wat ik dacht te hebben werd mij ook nog eens ontnomen, het voelde heel oneerlijk. En nu? Hierdoor werd ik erg onzeker en bang, bang dat ik niet meer aan de slag zou komen door mijn ziekte en mijn leeftijd.

De afhandeling verliep helaas ook niet helemaal vlekkeloos waardoor het ook nog eens een vervelende nasleep kreeg. Via mijn vakbond FNV ben ik goed geholpen. Ik kreeg een WIA uitkering en werd ik voor 80-100% afgekeurd met kans op herstel. Dit gaf mij enorm veel rust. Ik kon nu de tijd nemen om alles te verwerken zonder ook maar enige druk te voelen. Psychisch had ik er onder te lijden, maar ook lichamelijk, vooral de vermoeidheid speelde mij enorm parten. In de tijd die ik thuis zat heb ik gebruikt om mijn Indisch kookboek ‘Dapur ibu’ te schrijven (www.kookboekdapuribu.nl). Op deze manier kon ik goed mijn gedachten verzetten en mij even met andere dingen, leuke dingen bezighouden. Dit heeft mij hele leuke contacten en positieve reacties opgeleverd.

Ondertussen ben ik ook op zoek gegaan wat ik wilde met mijn leven en werk. Ik ben toen meer richting de zorg gaan kijken omdat zorgen voor mensen, naast koken, mijn passie is. Ondanks ik geen echte zorgachtergrond heb, heb ik toch bij Home Instead gesolliciteerd. Bij hun heb ik toen een heel leuk en open gesprek gehad en voelde mij gelijk op mijn plek.

Sabine Wernars en Monique de Klerk bij de uitreiking van de eerste uitgave van het Indische kookboek Dapur Ibu

In de tijd die ik thuis zat, heb ik een Indisch kookboek ‘Dapur ibu’ geschreven (www.kookboekdapuribu.nl).

Wat erg prettig was dat ze niet keken naar leeftijd en achtergrond. Wel wilde ik open en eerlijk zijn en heb ik hun verteld over mijn ziekte en dat ik daarom een WIA uitkering kreeg. Dit was helemaal geen probleem en ze stelden mijn eerlijkheid ook erg op prijs. Ik heb een proefplaatsing aangevraagd van een maand bij het UWV (met behoud van uitkering) om te kijken of het werk iets voor mij is en of ik het vol zou houden wat mijn energie betreft. Zo ben toen in augustus 2020 begonnen met 6 uurtjes per week.

Om mijn kansen te vergroten op een vast contract heb ik via het UWV ook een opleiding aangevraagd voor Stervensbegeleider. Dit omdat Home Instead zich ook meer gaat richten op palliatieve zorg. Deze opleiding is mij toegezegd en heb ik inmiddels succesvol afgerond bij Sonnevelt opleidingen.

Onlangs is mijn contract voor 16 uur verlengd voor onbepaalde tijd. Uiteindelijk wil ik naar 24 uur, maar dat bouwen we rustig op. Het is zo’n fijn bedrijf om voor te werken. Je mag en kan gewoon jezelf zijn en ik maak weer deel uit van het arbeidsproces. Hierdoor kan ik weer op een positieve manier naar de toekomst kijken. Inmiddels heb ik op eigen verzoek mijn WIA uitkering gestopt omdat ik het weer zelf aankan mijn eigen geld te verdienen en geen gebruik meer wilde en hoefde te maken van het UWV. Zo fijn dat de mogelijkheid er was, maar ik ben blij dat ik het nu weer op eigen krachten kan.

Lieve groet, Monique

← Monique de Klerk en mevrouw Thissen-Kersten

Voor vragen, informatie of wil je iets delen mag je altijd contact opnemen via mail: moniquedeklerk@gmail.com of mobiel: 06-58914098

"Ik mag en kan gewoon mijzelf zijn en ik maak weer deel uit van het arbeidsproces".