JANNIE OSKAM


Tussenland

Over leven met de dood in je schoenen

DE BOEKENKAST

LEONTIEN VAN DEN BERG


Tumor met een vleugje humor

STICHTING TEGENKRACHT


Mijn Tegenkracht

TUSSENLAND

Over leven met de dood in je schoenen - door Jannie Oskam

Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waarin je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt.

Het boek begint met het verhaal van Jannie. Zij neemt de lezer in het eerste hoofdstuk mee terug naar de eerste weken na de diagnose en de behandeling. In het tweede hoofdstuk beschrijft Jannie de angst, de emotie, levensvragen waar zij tegen aan loopt. In deze twee hoofdstukken beschrijft zij wat het betekent als je ongeneeslijk ziekt blijkt te zijn. Leven met een ongeneeslijke ziekte is leven op twee sporen. Die van de ziekte en die van het volle leven. In hoofdstuk 3 legt Jannie uit wat ze daar mee bedoelt. Onderbouwd door verhalen van lotgenoten, verpleegkundig specialisten krijg ik als lezer een beeld van de mensen die daar rondlopen, in het Tussenland. Jannie doet dat met een openhartigheid die er voor zorgt dat je steeds door wilt lezen.

De ondersteuning van de tussenlanders kan en moet nog beter. Heel duidelijk wordt beschreven dat palliatieve zorg en Tussenland bij elkaar hoort. Palliatieve zorg start eigenlijk vanaf het moment van de diagnose ongeneeslijk ziek. Deze zorg gaat veel verder dan alleen het lichamelijk lijden. In het boek Tussenland wordt onder lijf, gevoel, bestaan en kern de zorg voor de gehele mens beschreven. Het boek laat zien hoe belangrijk een tijdige start van palliatieve zorg is. Met volop samenwerking en onderlinge afstemming van de zorgverleners samen met de patiënt. In hoofdstuk 4 leer je verschillende tussenlanders kennen. Het zijn verhalen van mannen en vrouwen die heel open vertellen over hun leven als Tussenlander. In korte interviews leggen zij uit waar het omgaat. Leven in Tussenland. Het boek sluit af met het vijfde hoofdstuk waar de professionals aan het woord zijn. Het is prachtig geschreven en mooi geillustreerd met tekeningen van Dieske van Reemst. Het lettertype is aan de kleine kant waardoor ik het boek onder mijn neus in twee dagen heb uitgelezen. Een boek voor lotgenoten, naasten en zorgprofessionals.

Tussenland is verschenen bij Uitgeverij de Graaff. ISBN 978-94-93127-12-8. NUR 860, 402. € 20,00.

TUMOR MET EEN VLEUGJE HUMOR door Leontien van den Berg

De postbode had de post in de brievenbus gegooid. Mijn vriend gaf even snel de envelop in de hal en verdween in de garage. Tien minuten later kwam hij terug en vond mij nog steeds in de hal, al lezend en bladerend in dit prachtige, unieke boek. Ik kon het niet meer wegleggen, omdat het zo bekend was. Het bracht herinneringen, kippenvel, een grote grijns of een koude rilling.

Tumor met een vleugje Humor is een boek dat de hele behandeling in beeld brengt die Leontien onderging en heel herkenbaar zal zijn voor velen. Het kabaal van de MRI, het rode zakje tijdens de 1e chemo. Niets is vergeten lijkt wel. Een mooie aanleiding om het te bespreken met mensen in je omgeving. Bedoeld voor alle leeftijden.

In een keer goed De pentekeningen heeft Leontien in een keer op papier gezet. Geen schetsen vooraf, maar meteen aan het papier toevertrouwd. Zij gebruikte de tekeningen om haar naasten op de hoogte te brengen van het verloop. Nu mogen wij als lezer kennis nemen van haar reis. Ook voor iedereen die zelf of in het gezin geconfronteerd wordt met (borst)kanker kan het boek aanleiding zijn voor een gesprek, steun bieden of een glimlach oproepen die o zo nodig is tijdens de behandeling en daar na.

Voor meer informatie: "Tumor met een vleugje Humor" van Leontien van den Berg - € 15,95. Leontien van den Berg brengt in 100 stripachtige tekeningen alle facetten van haar behandelingen voor kanker in beeld; herkenbaar, eerlijk, positief en humoristisch. Uitermate geschikt voor lotgenoten, hun partners, kinderen, zorgverleners, artsen, coaches, enz.

Lees hier meer over het boek "Tumor met een vleugje Humor". www.leontienvandenberg.nl/boek

MIJN TEGENKRACHT

Patienten en behandelaars over actieve leefstijlbegeleiding tijdens en na kanker door Stichting Tegenkracht

In het boek mooi vormgegeven boek Mijn Tegenkracht komen patiënten en behandelaars aan het woord over wat een actieve leefstijlbegeleiding tijdens en na kanker betekent. Elf kankerpatiënten vertellen over hun ziekte en hoe zij daar mee omgaan. Vrouwen en mannen jong en oud, maar allen vol in het leven met diverse vormen van kanker. Zij vertellen over hun ervaring met het Sportplan Tegenkracht. Dat er voor de wetenschap nog een belangrijk taak ligt om de positieve effecten van beweeg - en trainingsprogramma's duidelijk te maken, wordt verteld door een wetenschapper. Daarnaast komen behandelaars (oncoloog, diëtist, oncologie fysiotherapeut, psycholoog, fitnesstrainer oncologie, re-integratie-specialist, een consulente) aan het woord die vertellen over hun aanpak en begeleiding. Ook wordt er aandacht besteed aan terugkeer naar werk door een werkgever en bedrijfsarts. Het boek bevat veel informatie over mentale en fysieke ondersteuning. en veel achtergrondinformatie over behandelmethodes. 120 pagina’s toegankelijke informatie die kankerpatiënten helpt ‘de weg te vinden’ nadat ze de behandelingen in het ziekenhuis achter de rug hebben.

MIJN TEGENKRACHT ‘Patiënten en begeleiders over actieve leefstijlbegeleiding tijdens en na kanker’ € 18,70