Eigenlijk zit ik altijd te kijken of ik iets kan maken

Interview met Norman van Beek

Hoe komt een man als Norman van Beek, productontwikkelaar met vijftien jaar ervaring in de 3D-printtechnologie en scanners aan het woord in de vaste rubriek Interview met … van het Jij Speelt de Hoofdrol Magazine. Nadat Norman zelf een borstamputatie had ondergaan, ontdekte hij dat er op het gebied van uitwendige borstprothese nog een wereld te winnen is. Hij ging op zoek naar een perfect passende en vooral betaalbare borstprothese.

Norman, wil je je even voorstellen?

Ik ben Norman van Beek woonachtig te Haarlem, 52 jaar en ik ben al jarenlang werkzaam in 3D printing. Altijd aan het kijken hoe ik zaken kan verbeteren. In 2017 werd ik geconfronteerd met knobbeltjes in mijn linkerborst en moest een borstamputatie ondergaan en dat werd het begin van de ontwikkeling van mijn nieuwe product, een EVE borstprothese op maat.

Hoe is het om als man gediagnostiseerd te worden met tumoren in je borst? Hoe reageerde je omgeving?

Iedereen was natuurlijk erg geschrokken. Ik ben zelf nogal nuchter en na de eerste schrik dacht ik.. we zullen wel zien. Ik was niet direct in paniek en realiseerde me wel dat het niet makkelijk zou zijn. De boodschap was we gaan direct opereren.

Wat deed je voor werk?

Het werk wat ik nu nog steeds doe, namelijk productontwikkeling. Daarmee ook het huidige werk wat ik nu doe; de ontwikkeling van EVE borstprotheses op maat.

Je kwam erachter dat er nog een wereld te winnen was op het gebied van borstprotheses. Hoe verliep dat?

Eigenlijk zit ik altijd te kijken of ik iets kan maken. En bekijk dan of er een innovatie mogelijkheid is. Zo ook na mijn operatie. De operatie viel namelijk flink tegen, naast het grote litteken van middenrif tot aan mijn oksel liep er veel wondvocht uit waardoor het genezingsproces erg werd vertraagd. Voor mijn wondgenezing bedacht ik toen een contra-mal op maat. Die heb ik destijds gemaakt van de scan die er van mijn borst was genomen. En dat werkte goed. Ik vroeg me af wat er voor vrouwen op de markt was? Toen ontdekte ik dat er geen mooi maatwerk bestond waarbij je in volume(aantallen) kunt produceren en dat de borstprotheses niet toegankelijk waren voor iedereen. Daar wilde ik verandering in brengen en onderzoeken of dat wel zou kunne. Zo ben ik gestart. Dat was in 2017.

Niet alleen technisch moet het goed in elkaar zitten ook het gevoel van het product is belangrijk en daarom hebben we ook met testpersonen gewerkt. Heel waardevol en onmisbaar wat deze vrouwen hebben bijgedragen.

Waar liep je tegenaan?

Je moet ervoor zorgen dat je een productieproces ontwikkelt wat snel genoeg is. Daarnaast moet je de juiste samenstelling van de siliconen zien te bereiken en het juiste gevoel, kijken naar kleurmogelijkheden en niet onbelangrijk het gewicht. Een prothese is al snel te zwaar, dan is het wel de exacte kopie, maar iets wat aan je lichaam vast zit voel je niet. Dat is anders dan een los gewicht meedragen. Daarnaast hebben we een scanner ontwikkeld. Het is geen standaard scan apparatuur. We hebben bijvoorbeeld 20 camera’s waar we mee werken. Dit bestond nog niet en daarmee was het een ontwikkelproces met een kwestie van zaken combineren en uitproberen. Niet alleen technisch moet het goed in elkaar zitten ook het gevoel van het product is belangrijk en daarom hebben we ook met testpersonen gewerkt. Heel waardevol en onmisbaar wat deze vrouwen hebben bijgedragen.

Hoe kwam je in contact met Borstkankerpatiënten?

Via persoonlijke contacten en de ziekenhuizen: het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en de Alexander Monro kliniek in Bilthoven.

Met alle kennis die je nu hebt opgedaan, welke tips zou je patiënten willen meegeven die worden gediagnosticeerd met Borstkanker?

Ja daar wordt natuurlijk al heel veel over gezegd. Ik denk wat het belangrijkste is, is om je goed te oriënteren. Goed door te vragen wat voor- en nadelen zijn wanneer je keuzes moet maken.

Wanneer moeten patiënten contact met jullie opnemen?

Dat ligt er natuurlijk aan waar je in het proces zit. Ben je nu al iemand die een uitwendige prothese gebruikt, deel of heel, dan kan je altijd direct contact opnemen. Wanneer bij een vrouw beide borsten geamputeerd gaan worden, dan bespreken we vooraf de mogelijkheden. We kunnen de borsten vooraf in scannen, en scannen achteraf de littekens kant. We kunnen van deze huidige situatie uitgaan voor het maken van de EVE borstprotheses, we kunnen ook borsten modelleren als de situatie daarom vraagt. Voor vrouwen met deel amputatie of een enkele amputatie, scannen we wanneer de huid rustig is. Neem gerust contact met ons op wanneer je dingen wilt bespreken, wij zijn te allen tijde daarvoor beschikbaar.

-- Op basis van speciaal ontwikkelde 3D-scan met 20 camera’s zijn de borstprotheses een op 0,1 mm nauwkeurig gespiegelde kopie van de eigen borst.

Qua lingerie kan ik nu verder kijken dan de geijkte prothese merken. Bovendien blijft de prothese vanwege het maatwerk in ieder kledingstuk op zijn plek.

Fotograaf: Annemarie Sabelis, www.annemariesabelis.com

Hoe zit het met de vergoeding?

De verschilt per verzekering en polis. Wanneer er een verwijzing van de arts is met een de motivatie voor een maat prothese is de vergoeding over het algemeen 100%. Eve borstprotheses heeft de audit van SEMH goed doorstaan en staan op de lijst van gecertificeerde leveranciers. Eve borstprothese is daarmee de eerste SEMH gecertificeerde leverancier van op maat gemaakte uitwendige borstprotheses.

Welke opmerking van een vrouw die nu met jouw prothese loopt, heeft je het meeste geraakt.

Dat was van een betrekkelijk jonge vrouw die aangaf dat de protheses haar direct als gegoten en comfortabel zat. Ze voelt zich niet meer belemmerd in haar kledingkeuze en is zelfverzekerder.

En hoe het nu met me gaat?

Ja het gaat goed met me. We zijn erg druk om het product in de markt te zetten ook internationaal. De reacties zijn positief en daar zijn we blij mee.

De SEMH is een Stichting die de goede hulpmiddelenzorg leveranciers van een keurmerk voorziet. In het register vindt u betrouwbare hulpmiddelen zorgleveranciers van haarwerken, orthopedische schoenen, een borstprothese, therapeutische elastische kousen, prothese, ortheses, hoorhulpmiddelen, diabetes-, stoma-, incontinentie- en wondverzorgingshulpmiddelen. Deze leveranciers zijn door SEMH getoetst op kwaliteit.

Interview met Norman

Het verhaal van Norman hebben wij een plek gegeven in de rubriek Interview. Gezien het thema Kanker in coronatijd vindt de redactie het inspirerend om te zien hoe Norman, die geconfronteerd werd met tumoren in zijn borst, zijn energie, kennis en kunde heeft ingezet om voor lotgenoten een prothese te ontwikkelen. Voor meer informatie: EVE borstprothese

! Binnenkort meer informatie over de presentatie die EVE Borstprothese in samenwerking met Stichting Jij Speelt de Hoofdrol in juni online organiseert. Veilig en discreet. Houd onze social media in de gaten voor datum en tijdstip. Wilt u op de hoogte worden gebracht van de definitieve datum, stuur een mail aan webteam@jijspeeltdehoofdrol.nl onder vermelding van EVE.