INHOUDSOPGAVE

Jij Speelt de Hoofdrol Magazine, editie 15

Jij Speelt de Hoofdrol Magazine is het online magazine dat gemaakt wordt door de gelijknamige Stichting, Van Patiënten voor Patiënten. Het magazine verschijnt 4 x per jaar. Eerder uitgegeven edities vindt je op de website van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol.

03 VAN HET WEBTEAM Lees meer over de plannen van dit jaar en bekijk de opname van webinarsvan Stichting Jij Speelt Hoofdrol.

04 NIEUWS In deze rubriek nieuwsberichten van verschillende Stichtingen en organisaties die wij graag delen met onze lezers.

05 IN GESPREK MET LEONTIEN VAN DEN BERG

Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat ik borstkanker had, ben ik begonnen tekeningetjes te maken van wat mij overkwam. Er gebeurde in korte tijd zoveel dat ik dacht dat ik het meeste ook weer zo zou vergeten. Vaak zag ik de humor in van dingen die me overkwamen. Maar ik maakte natuurlijk ook moeilijke en vervelende dingen mee. Al snel liet ik deze tekeningetjes aan mijn familie en vrienden zien op de social media. Dat was echt een succes! Ik hoefde niets uit te leggen dat deden de tekeningetjes zelf.

06 IN GESPERK MET JANNIE OSKAM OVER UITGEZAAIDE BORSTKANKER: PALLIATIEVE ZORG HELPT In gesprek met Jannie Oskam, auteur van het onlangs verschenen uitgave Tussenland. Dat ik zelf om het palliatief team moest vragen vond ik raar. Ik ben toen op onderzoek uitgegaan, want ik gun iedereen de steun die ik zelf heb gekregen. Dat heeft geleid tot mijn tweede boek:Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen.

07 DE IMPACT VAN BORSTKANKER ‘ In de komende edities van dit magazine geeft Martha Rijkmans je steeds een tip uit haar E-Book ‘Zes eigenwijze tips voor het leven na borstkanker’.

08 ONDERZOEK COGNITIEVE KLACHTEN OP HET WERK NA KANKER

Werken na een diagnose kanker blijkt soms niet gemakkelijk. Problemen met het geheugen of met concentreren kunnen ervoor zorgen dat u niet meer in staat bent uw werk uit te voeren zoals u bent gewend. Deze problemen noemen we cognitieve klachten. Het is belangrijk de juiste ondersteuning te bieden aan kankerpatiënten die cognitieve klachten ervaren op het werk. Daarom onderzoekt het Antoni van Leeuwenhoek of een online cognitief revalidatieprogramma patiënten met kanker kan helpen bij het omgaan met cognitieve klachten op de werkvloer.

9 EIGENLIJK ZIT IK ALTIJD TE KIJKEN OF IK IETS KAN MAKEN Interview met Norman van Beek

Hoe komt een man als Norman van Beek, productontwikkelaar met vijftien jaar ervaring in de 3D-printtechnologie en scanners aan het woord in de vaste rubriek Interview met … van het Jij Speelt de Hoofdrol Magazine. Nadat Norman zelf een borstamputatie had ondergaan, ontdekte hij dat er op het gebied van uitwendige borstprothese nog een wereld te winnen is. Hij ging op zoek naar een perfect passende en vooral betaalbare borstprothese.

10 IK KREEG EEN ROY DONDERS HUISPAK BIJ DE EERSTE CHEMO Anita Schimmel heeft een droom. Een oplossing vinden die bijdraagt aan het verbeteren van de levens van vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Daarom heeft zij Stichting Bratelle opgericht. De Stichting is een maatschappelijke onderneming, dat wil zeggen impact first. Zij wil een comfortabele en sexy beha ontwikkelen voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker.

11 MINDFULNESS BIJ KANKER: BUDDY ONDERZOEK

In het BUDDY-onderzoek, onderzoeken we welk effect twee verschillende online mindfulness trainingsvormen hebben op psychologische klachten bij mensen die kanker hebben, of hebben gehad ten opzicht van gebruikelijke zorg. Hier zoeken wij nog deelnemers voor. Benieuwd hoe meedoen aan het onderzoek er uit ziet?

12 NIEUW VERSCHENEN IN DE BOEKENKAST Met het onlangs verschenen boek van Jannie Oskam met als titel Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen. Daarnaast aandacht voor het boek Tumor met een vleugje humor van Leontien van den Berg. Als laatste besteden we aandacht aan de uitgave Mijn Tegenkracht van de gelijknamige stichting.

13 STICHTING JIJ SPEELT DE HOOFDROL