De impact van borstkanker

Als je borstkanker hebt gehad en iemand vraagt je wat dit met je heeft gedaan, dan weet je misschien niet eens waar je moet beginnen. Want je lichaam is moe en uitgeput, je bent emotioneler dan je ooit bent geweest, je gedachten razen alle kanten op en je kent jezelf soms niet eens meer terug.

Alles staat op zijn kop Borstkanker is geen gebroken been. Dan ga je in het gips en een paar maanden later loop je weer. Borstkanker is anders, het raakt je op alle niveaus. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel. En met spiritueel bedoel ik dat je bent geconfronteerd met je sterfelijkheid. Het leven is niet meer vanzelfsprekend en daardoor ga je jezelf belangrijke vragen stellen. Stapeltje stenen Misschien heb je ze wel eens gezien, die foto’s van mooi gebalanceerde stapeltjes stenen, vaak op een prachtige plek in de natuur. Ze zijn het toonbeeld van balans en evenwicht. Je kunt jezelf ook zien als zo’n stapeltje stenen. Je hebt een steen voor het fysieke, een steen voor het emotionele, een steen voor het mentale en een steen voor het spirituele. Voordat je ziek werd stonden die mooi in balans bovenop elkaar. Borstkanker gooit je stapeltje stenen met een harde klap omver. Ze staan niet meer mooi evenwichtig gestapeld, maar liggen verspreid over de grond. Ze zijn allemaal van hun plek en uit balans, want borstkanker raakt je op alle niveaus.

Totale verwarring Als je dit beeld voor je ziet, dan kun je je misschien voorstellen dat het heel logisch is dat je verward en uit het veld geslagen bent. Dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Want hoe krijg je die stenen weer op elkaar? De steen van het fysieke heeft nodig dat je zorgvuldig met je lichaam omgaat, jezelf niet overbelast, gezond eet en binnen je mogelijkheden te beweegt. De steen van het emotionele vraagt van je dat je leert omgaan met angst en onzekerheid over de toekomst. Dat je alle emoties die je hebt opgekropt toen je bezig was met overleven, kan ontladen en dat je kunt rouwen. De steen van het mentale komt weer in balans als je uit de maalstroom van gepieker kunt komen. Als je gaat zien dat je op een andere manier kunt omgaan met je gedachten, zodat ze je niet langer meesleuren in een vicieuze cirkel van doemscenario’s. De steen van het spirituele breng je weer op zijn plek door naar binnen te kijken. Door jezelf een aantal vragen te stellen over wat voor jou belangrijk is in het leven, wat jouw verlangen is en wat jij als uniek mens de wereld zou willen brengen.

Een nieuw evenwicht

En daarmee stapel je, stap voor stap, je stenen weer op. Niet meer precies zoals vroeger. Want het is onmogelijk om die stenen op exact dezelfde manier de stapelen. Maar er is een nieuw evenwicht, dat helemaal past bij wie jij nu bent. Daarin neem je alle ervaringen, die je hebt opgedaan door borstkanker, mee. Je kunt ze niet uitwissen, maar ze halen je niet meer uit je evenwicht. Ze beheersen en verwarren je niet meer, maar zijn deel van jouw levenservaring geworden. In de serie filmpjes, die zijn gebaseerd op het Ebook ‘Zes eigen-wijze tips voor het leven na borstkanker’, ga ik je uitleggen wat angst precies is en hoe je de vicieuze cirkel van angst en gepieker kunt doorbreken.

Martha Rijkmans In mijn praktijk Leven & Zo begeleid ik vrouwen na borstkanker van óverleven naar leven. Omdat het leven te mooi is om er niet van te genieten. klik hier. In 2016 en 2018 had ik zelf borstkanker.

In de komende edities van dit magazine geef ik je steeds een tip uit mijn E-Book ‘Zes eigenwijze tips voor het leven na borstkanker’ en vertel daar in een filmpje meer over. In dit filmpje de eerste tip: ‘Begin waar je nu bent en neem kleine stapjes’.

Durf de angst te voelen en wees niet meer bang