Grip op je leven 10 en 24 OKTOBER 2020

Grip op je leven. Tijdens en na de behandeling. Voor jezelf, voor je gezin, thuis of op je werk.

10 oktober 2020 vond de start plaats van de zesde editie van het Borstkankersymposium georganiseerd door Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. Geheel online en vanuit je eigen huiskamer. Het symposium ‘Van patiënten voor patiënten’ stond in het teken van ‘Grip op je leven’. Natuurlijk ook was er dit jaar volop aandacht voor het gezin, partners en kinderen. Want hoe houden zij grip? Met een aantal mooie zeer indrukwekkende interviews trapten we op 10 oktober af met Grip op je Leven.

Josha Louwerse gaf op indrukwekkende wijze een inkijkje in haar leven tijdens en na haar behandeling van borstkanker. Tootje Bootkan leeft al vele jaren met uitgezaaide borstkanker. Door het interview dat zij had met Mirjam Velting van de Borstkankervereniging Nederland liet zij veel mensen stil achter door de manier waarop zij deelde hoe haar leven met uitgezaaide borstkanker eruit ziet. Wat verandert er allemaal in je leven, hoe kijk je naar je zelf, naar de mensen om je heen, naar je werk?

LOTGENOTENCONTACT

GRIP HOUDEN DOE JE OOK DOOR ER MET ELKAAR OVER TE PRATEN

Vanuit de studio in Nijkerk werden veel sprekers, aanwezig of via Zoom uitgenodigd om vragen te beantwoorden na het zien van de vaak índringende interviews.

Tootje Boutkan is borstkankerpatiënte. Tootje leeft al 14 jaar met uitzaaiingen in haar lever. Ze heeft heel wat behandelingen, onderzoeken, twijfels, angsten, prachtige ervaringen, mooie momenten, liefdevolle contacten doorstaan. Ze zegt zelf: Ik heb kanker maar ik ben het niet! Door haar bijdrage aan dit symposium hoopt Tootje mensen te kunnen inspireren met ervaringen die herkenbaar zijn en mogelijk ook enige hoop geven in een periode waarin je wat licht zoekt in de tunnel.

Gerrit Jan Veldhuis is internist oncoloog in het Antonius Ziekenhuis Sneek. Gerrit Jan vertelde bij elk thema wat de rol van de oncoloog kan zijn. Vorig jaar was hij live aanwezig als spreker voor het thema Antihormoontherapie, nu op film aanwezig.

'Niemand langs de zijlijn', dat is het levensmotto van Ingeborg Lups-Dijkema. Als ervaringsdeskundige met borstkanker heeft ze Stichting Langs de zijlijn opgericht. Deze Stichting heeft als doelstelling dat kinderen gezien, gehoord en ondersteund worden en niet langs de zijlijn staan, als hun ouder getroffen is door kanker. In het volgende filmpje zien we ook Amber. Amber is de dochter van Ingeborg. Amber schreef een brief aan de kanker waar ze ook al in een eerder borstkankersymposium vele harten raakte.

Ed de Bruijn is partner van Agnes, borstkankerpatiënte. In zijn verhaal legt Ed uit wat de ziekte van Agnes met hem deed, met hem en met zijn kinderen. En hoe ze samen de beste manier zochten en vonden om het met de kinderen te delen. Agnes overleed januari 2016 aan de gevolgen van kanker.

Grip op je Werk, de eerste 104 weken

Grip op je Werk, de rol van de Bedrijfsarts

KANKER EN WERK VRAAGBAAK

ONLINE WEBINAR

Grip op je werk, de rol van het UWV.

Tijdens het Borstkankersymposium spraken José Provoost en Joop Cuijpers uitgebreid over de rol van het UWV. Wil jij de gehele opname zien en zelf in gesprek met José en Joop? Dat kan. Stuur een mail naar swernars@jijspeeltdehoofdrol.nl en dan houden we je op de hoogte van de datum.

Lon Claassen vertegenwoordigt Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker. Hij zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Anders dan anderen hebben zij de focus volledig gericht op het belang van voeding, bewegen en welzijn (psychosociale hulp) als vast onderdeel van de behandeling na de diagnose kanker. De focus van een behandeling ligt op het verwijderen van de tumor. Dat is logisch echter deze zit in een mens. Door niet alleen de tumor maar ook de mens achter de patient centraal te zetten wordt de behandeling completer, effectiever en veel meer gericht op het houden van regie en kwaliteit van leven.

Karin van der Burg is oncologie- en oedeemfysiotherapeut en zij vertelt over grip op vitaliteit'. Vitaliteit en kwaliteit van leven, en dat is waar het uiteindelijk om gaat, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Met haar bijdrage wil ze de nodige tips geven. In het filmpje vertelt Karin over haar rol als naaste van haar man met darmkanker. Karin haar man is kort na de opname van dit filmpje op 13 september 2020 overleden.

Bekijk ook de overige opnames

Lees het artikel van Martha Rijkmans, spreekster tijdens het Borstkankersymposium 2020