Vraag en antwoord Borstkankersymposium 2020

Tijdens het Borstkankersymposium 2020 op 24 oktober werd er aandacht besteed aan Grip op Vitaliteit. Een aantal vragen werden gesteld waar we graag op ingaan.

Vragen beantwoord door Karin van den Burg en Lon Claassen

Vraag: Sprekende over voeding en kanker - zijn er referenties naar dietisten/coaches die gespecialiseerd zijn in preventieve voeding na kanker en bij (top)sporten" Antwoord Karin: Via de website verwijsgidskanker.nl kun je diëtisten vinden die zich hebben gespecialiseerd in voeding bij kanker. Wellicht kun je voor een advies op maat bij intensief sporten aankloppen bij een sportdiëtist. Deze zijn te vinden via de website sportdietetiek.nl

Antwoord Lon: Op onze website staan ervaringen van mensen die of zelf of onder begeleiding van een zorgprofessional hier mee aan de slag zijn gegaan. Deze zijn niet specifiek over borstkanker maar wel inzetbaar voor andere vormen. https://www.tegenkanker.nl/kanker/verhalen-2/ https://www.tegenkanker.nl/voeding/

Vraag: In theorie snap ik helemaal dat deze 3 pijlers belangrijk zijn: bewegen-voeding-welzijn. Echter, als je de diagnose/behandelingen aan begin van de lockdown krijgt, werk en sport wegvalt, sociaal verkeer ook, dan is het heel moeilijk om deze 3 pijlers in stand te houden. Ook chemo die de voeding vanwege hondsberoerd zijn, totaal overhoop gooit is heel lastig. Heb je daar nog tips voor?" Antwoord Karin: Het klopt inderdaad dat de situatie waarin we nu zitten het er niet gemakkelijker op maakt. Wat nog wel mogelijk is, is (hard-)lopen, fietsen en fitnessen. Zo nodig kan een oncologiefysiotherapeut helpen een schema op te stellen. Hondsberoerd zijn van de chemotherapie maakt gezond en voldoende eten inderdaad lastig. Ik kan daar als fysiotherapeut geen advies in geven. Als eten en drinken (binnen houden) een probleem is, vraag dan advies aan de diëtist gespecialiseerd in kanker. Deze zijn te vinden via de website verwijsgidskanker.nl

Antwoord Lon Claassen: Oplossingen zijn altijd te vinden. Dat zou kunnen zijn om de klink van de deur te pakken en te gaan wandelen tot oefeningen thuis. Er is op het internet heel veel te vinden om te bewegen. Zelfs in huis of op een stoel. Het is eerder de mindset dan de mogelijkheden. Binnenkort kun je bij ons het boek Fit4Life kopen dat is geschreven door wetenschappers die wij hielpen om een fitheidsprogramma voor een darmkanker operatie te onderzoeken. Ook Jaap Seidel, Erik Scherder, Wanda de Kanter en vele andere hebben hun visie en simpele tools hierin gedeeld. Met minder dan 30 euro fit voor het leven!

Belangrijk is vooral te begrijpen dat we eigenlijk allemaal wel weten wat goed is. Stop met roken, alcohol streef een goed gewicht na, rust voldoende en eet gezond. Oké, dat was makkelijk op geschreven en wat nu? Wordt je behandeld of ga je dat krijgen en heb je daar vragen over raadpleeg huisarts, fysiotherapeut of sportarts/revalidatie arts daar over. Dat kan ook digitaal. Heb je nergens last van en wil je sterker de komende periode in? Bleef in beweging er is voldoende op betrouwbare sites waar je qua beweging iets meekunt. Wil je dat niet? Ga dan iedere dag 2 keer een kwartier wandelen. Meer is uiteraard beter. Of doe iedere dag mee met Nederland in beweging op tv. Voeding. Als je geen specifieke problemen hebt dan is het volgen van de richtlijnen van de Gezondheidsraad uit 2015 heel goed.

Deze kun je lezen op: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015 Kijk naar de hele richtlijn. Deze is gemaakt ter voorkoming van ziekten. Deze is wetenschappelijk onderbouwd. Vertaalslag vind je op het Voedingscentrum. Denk dat dit simpel is en doe je dat zo? Dan ben je lekker bezig. Het is echter in het geheel niet eenvoudig daarom volgt circa 10-15% deze richtlijnen.

Heb je klachten? Overleg dan met een (oncologie)diëtist. Probeer op een gezond gewicht te blijven of te komen maar ga geen rare crash diëten volgen. Probeer te eten volgens de adviezen van het voedingscentrum en de adviezen bij problemen. Een oncologie diëtist weet veel meer van jouw situatie dan een diëtist. Ook de laatste is getraind in voedingsproblemen en kan dus zeker ook goed helpen. Ga je liever de alternatieve kant uit? Zorg dan minimaal dat je bij een arts (minimaal 9 jaar fulltime) of diëtist (beschermde titel, met minimaal 4 jaar fulltime opleiding) zit. Realiseer je dat iedereen zonder medische kennis een cursus orthomoleculaire-, natuurgeneeskunde, voedingscoach ect zich therapeut mag noemen. Als je daar voor kiest is het vaak slim om dat dan te doen bij een arts of dietist of fysiotherapeut die een dergelijk cursus na de opleiding heeft gedaan en zich heeft aangesloten bij een beroepsvereniging. Dietisten, fysiotherapeuten, artsen zijn allen beschermde titels en aangesloten bij beroepsverenigingen (wel navragen) staat er oncologie voor of wordt de naam oncoloog gebruikt dan mag je er vanuit gaan dat zij een extra stuk kennis tot zich hebben genomen om juist mensen met kanker te behandelen.

Vraag: "is een gewone diëtiste ook goed of is een oncologische diëtiste beter met hormoontherapie. Hebben jullie een oncologische diëtiste in de omgeving van Voorthuizen?" Antwoord Lon: Een diëtist gespecialiseerd in oncologie heeft hiervoor extra bijscholing gevolgd en zal meer mensen met kanker zien. Via verwijsgidskanker.nl kun je zoeken welke er het dichtst in de buurt zit. Vaak zijn er in het ziekenhuis ook gespecialiseerde diëtisten die je zou kunnen raadplegen. Dit zou je kunnen overleggen met je behandelend arts.

LOTGENOTENGROEPEN

Tijdens de zesde editie van het Borstkankersymposium op 10 en 24 oktober, bleek maar weer hoe belangrijk lotgenotencontact kan zijn. Daarom hebben we getracht een lijst te maken met een groot aantal verschillende groepen. Hebben wij er een gemist? Stuur een mailtje aan swernars@jijspeeltdehoofdrol.nl onder vermelding van aanvulling lotgenotengroep. Met dank aan Pearly voor het aanleveren van de lijst.