Acceptatie


Het thema van Machteld Wentzel tijdens het Borstkankersymposium

Coaching en acceptatie/erkenning. Een goed duo! Ik begeleid mensen vanuit een breed psychisch gebied met een door 20 jaar met kennis en ervaring gevulde rugzak. Vanuit het perspectief van kanker heb ik baat bij mijn kennis opgedaan bij de Academie coachen rondom kanker en als ervaringsdeskundige.

Acceptatie

Op 10 oktober was het eerste online Borstkankersymposium. Wat informatief was het, om al de video’s van experts en ervarings-deskundigen te zien. Iedereen die met borstkanker te maken heeft, kan hier wat aan hebben. Ik mocht in mijn hoedanigheid als coach, aan tafel zitten om “Acceptatie”, het onderwerp van de opgenomen video toe te lichten. Daarbij wordt niet acceptatie van de borstkanker bedoeld, maar het erkennen van de situatie tijdens en na de borstkanker, om van daaruit verder te gaan. In eigen tempo, eigen wijze en met eigen regie. Door contact met jezelf voorop te stellen, kan je tot erkenning komen. Dat betekent: voel wat jij nodig hebt, besteed daar dus tijd en aandacht aan. Vrouwen moeten keuzes maken over lichaam, thuis situatie en werk. Keuzes die enorm veel impact hebben. Daar is moed voor nodig. Moed om door de modder te kruipen en al de ellende die je overkomt, werkelijk aan te kijken. Want dat is erkennen! Dit gaat vaak gepaard met grote emoties, totale ontregeling, onzekerheid en ongekende angsten. Psychische begeleiding en een luisterend oor worden daarom door veel mensen op prijs gesteld.

Wat kan een coach hierin betekenen

Een goede coach kan een steuntje in de rug geven om lichter door het proces van erkenning te gaan. Enkele thema’s waarop psychische begeleiding gegeven wordt, zijn: angsten ( voor de behandeling/operaties, dood, verlies), weerstand tegen de behandeling, verstoorde relatie met partner, impact op het gezin, geblokkeerde emoties, geen vertrouwen in lichaam, veranderde identiteit en hoe verder te leven na de behandeling. Verder te leven met erkenning wat er niet en wel nog kan.

Kijk het 6 min durende filmpje op het Borstkankersymposium, wellicht kan dit je al helpen. Spreekt jou dit aan voor meer? Kijk voor meer informatie op www.lifechanging.nu of mail met info@lifechanging.nu.

Machteld Wentzel, rechtsboven in beeld verzorgde een bijdrage over het thema Acceptatie

www.lifechanging.nu