Gewoon weer lekker leven ...?

‘Zo, mevrouw, dit was de laatste keer, nu gewoon weer lekker leven’. De arts kijkt je stralend aan. Dagen later galmen de woorden nog na in je hoofd. Gewoon lekker leven? Hoe dan? Want natuurlijk ben je opgelucht dat je behandelingen klaar zijn. Maar ook uitgeput, leeg en verward.

De overlevingscocon Als je de diagnose borstkanker krijgt is er maar één ding belangrijk: beter worden. Je gaat van behandeling naar behandeling en van afspraak naar afspraak. Je blik is gericht op dat stipje aan de horizon. De rest van het leven gebeurt daar omheen en gaat grotendeels aan je voorbij. En dat is ook goed. Want in die fase heb je al je aandacht en kracht nodig om de behandelingen te doorstaan. De cocon breekt open Na je laatste behandeling verandert alles. De cocon breekt open en opeens sta je weer in de ‘gewone wereld’. Maar je merkt al snel dat die wereld voor jou niet meer zo normaal is. Het is zelfs een beetje spannend om het zonder de voortdurende begeleiding van het ziekenhuis te moeten doen. Je bent nog moe en vergeetachtig en zit niet lekker in je vel. Nu pas komt er ruimte voor emoties en soms word je zo maar overvallen door een huilbui.

Je bent nu toch beter? Voor je omgeving is alles al snel weer als vanouds. Voor hen ben je beter. Je haar groeit weer en iedereen zegt:’ Wat zie je er goed uit!’ Je gezin gaat over tot de orde van de dag en je werkgever vindt dat je wel weer een tandje kunt bijzetten. Vaak loop je op je tenen en dat moet je later weer bezuren. Je hebt het gevoel dat niemand begrijpt wat je hebt meegemaakt. Borstkanker raakt je op alle niveaus Borstkanker raakt je op alle niveaus. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, mentaal en het heeft je geconfronteerd met je sterfelijkheid. Je vertrouwen in het leven is geschokt. En dat kan (levens) vragen oproepen, zoals ‘Wat vind ik belangrijk in het leven?’, ‘Doe ik wat ik eigenlijk wil doen?’.

Daardoor kun je snel vast komen te zitten in een vicieuze cirkel. Lichaam en geest hebben invloed op elkaar. Energiegebrek maakt je somber en somberheid maakt weer dat je je lichamelijk minder goed voelt. Het is zaak om uit die cirkel te komen

Van overleven naar leven

Je hebt de behandelingen doorstaan, je hebt het óverleefd. Maar dat is niet genoeg. Je wilt weer leven. Misschien kijk je met weemoed terug naar hoe het vroeger was. Weet dan dat het nooit meer precies zo zal zijn als vroeger. Dat kan ook niet, want als mens ben jij zelf veranderd. Je hebt een heel proces doorgemaakt en je bent geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Dat alles neem je mee je verdere leven in.

Niet verwerken maar verweven Er wordt vaak gezegd: ’je moet het verwerken’. Ik noem het liever ‘verweven’. Want dit is geen ervaring, die je kunt uitwissen. Waar je een punt achter kunt zetten als je maar het juiste werk hebt gedaan. Borstkanker en alles wat je hebt meegemaakt is een ervaring die je meeneemt in je leven. Die je in je leven verweeft als een draad in een tapijt.

Martha Rijkmans In mijn praktijk Leven & Zo begeleid ik vrouwen na borstkanker van óverleven naar leven. Omdat het leven te mooi is om er niet van te genieten. In 2016 en 2018 had ik zelf borstkanker.

Het leven is het waard Borstkanker heeft je laten zien hoe kwetsbaar het leven is. Maar ook hoe moedig en krachtig jij bent als het erop aan komt. Als je kon óverleven, kun je ook weer leren leven. Dat weet ik uit ervaring. En zoals één van mijn cliënten laatst zei: ‘Ga ervoor, het leven is het waard!’ In de komende edities van dit magazine geef ik je steeds een tip uit mijn E-Book ‘Zes eigenwijze tips voor het leven na borstkanker’ en vertel daar in een filmpje meer over. In dit filmpje de eerste tip: ‘Begin waar je nu bent en neem kleine stapjes’.

Begin waar je nu bent en neem kleine stapjes