Peter Kapitein, Inspire2Live

Waarom een second opinion nodig is'

Een kwestie van leven!

Het beste ziekenhuis

Minstens twee keer per week, zo niet vaker, krijg ik een telefoontje, e-mail of WhatsApp-bericht met de volgende strekking. “Beste Peter, mijn moeder heeft [naam van] kanker en ze ligt in [naam van] ziekenhuis. Is dit het beste ziekenhuis? En waar kunnen we een second opinion krijgen?” Het is een angstaanjagende vraag van een mens in wanhoop.

Artsen zijn goed, maar ze zijn niet foutloos. In de meeste beroepen is het standaardprocedure om een ​​collega te vragen hoe hij in een bepaalde situatie zou handelen. Je wilt het resultaat van je werk verbeteren en dat doe je samen met een collega. Hun advies is waardevol en je houdt er ofwel rekening mee en verandert je aanpak of je besluit het te laten 'zoals het is', maar je bent in ieder geval blij dat je het hebt gevraagd. Je weet nu zeker dat je manier van werken de juiste is.

“We moeten er alles aan doen om de voeten van patiënten weer op de grond te krijgen om veiligheid, vertrouwen en zekerheid te creëren.”

De wereld staat op zijn kop Wanneer patiënten de diagnose kanker krijgen, staat hun wereld meteen op zijn kop. Ze weten niet waar ze informatie moeten krijgen en worden afhankelijk van hun arts, zoals een baby van zijn moeder afhankelijk is. We moeten er alles aan doen om de voeten van patiënten weer op de grond te krijgen om veiligheid, vertrouwen en zekerheid te creëren. Veel hiervan kan worden gedaan in het ziekenhuis waar de diagnose heeft plaatsgevonden. Maar of we in het juiste ziekenhuis zitten voor die specifieke behandeling en of we op de goede weg zijn, is een andere vraag die zorgvuldig moet worden aangepakt.

Second opinions Second opinions kunnen enorm helpen om patiënten die veiligheid, vertrouwen en zekerheid te bieden. Een second opinion moet worden gegeven door een andere arts, in een ander ziekenhuis. Het moet in lekentaal aan de patiënt zelf worden uitgelegd. Het is niet genoeg dat de arts zegt: "Geloof me, ik heb een ervaren arts in een ander ziekenhuis geraadpleegd". Nee, een second opinion in een ander ziekenhuis moet worden gegeven met uitleg door een oncoloog. En dan kun je weer terug naar je eerste arts, of niet...

“Een second opinion in een ander ziekenhuis moet worden gegeven met uitleg door een oncoloog”

Second opinion als onderdeel van de procedure In deze tijd is het opmerkelijk dat patiënten nog steeds moeite hebben met het verkrijgen van een second opinion. Het zou onderdeel moeten zijn van de standaardprocedure. Niemand kan alles weten, hoe goed ze ook zijn. En zeker, niemand is foutloos. Fouten worden gemakkelijk gemaakt en als we te maken hebben met het leven van een patiënt en de emoties van hun dierbaren, hebben we de plicht om daar zorgvuldig mee om te gaan. Second opinion is een kwestie van leven!

Meer weten over Inspire2Live