Nieuws

In deze nieuwe rubriek vind je voortaan nieuws van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol en andere organisaties die je niet mag missen.

Nieuw bestuurslid: Sanne Esther van Heemskerk

Met een groot genoegen willen wij jullie voorstellen aan ons nieuwe bestuurslid Sanne Esther van Heemskerk. Misschien zijn jullie haar al eerder tegengekomen in de campagne van het KWF. Sanne Esther is een jonge, veelzijdige en gedreven vrouw die de Stichting Jij Speelt de Hoofdrol wil ondersteunen in haar doelstellingen en waarmee we ons aanbod in diensten gaan uitbreiden. In de rubriek 'Gelukkig met Kanker' die zij vanaf deze editie gaat schrijven, stelt zij zich zelf alvast even aan jullie voor. Met de aanwezigheid van Sanne Esther willen we ons nog meer gaan focussen op de jongere groep vrouwen die helaas ook geraakt worden door borstkanker.

De Stichting Jij Speelt de Hoofdrol bestaat uit een klein team dat openstaat voor nieuwe ideeën maar ook eigenwijs is in het bepalen van haar beleid. Allen zijn we zelf getroffen door kanker of hebben we het van zeer dichtbij meegemaakt. Vandaar onze ondertitel 'Van patiënten, Voor patiënten'. We zijn blij dat we door de komst van Sanne Esther kunnen vernieuwen en door haar inbreng mee kunnen gaan in de tijd met nieuwe thema's, nieuwe technologieën en methodes om met onze doelgroep te communiceren.

Wil je meer weten? Neem dan contact met Sanne op: svanheemskerk@jijspeeltdehoofdrol.nl

Kans op overleven kanker stuk groter: experts verwachten dat stijging doorzet

De overleving 5 jaar na een diagnose kanker is gestegen naar 66%. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie voor patiënten met een diagnose kanker in de periode 2011-2020. Bij patiënten die in de tien jaren daarvoor (van 2001 tot 2011) kanker kregen, was de 5-jaarsoverleving nog 58%. De 5-jaarsoverleving stijgt gemiddeld met bijna 1% per jaar, onder andere dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. Het aantal diagnoses van kankersoorten met een relatief gunstige prognose is sneller gestegen dan van kankersoorten met een slechtere prognose. Dit draagt bij aan de stijging van de overleving van alle kankersoorten samen. Helaas blijft de overleving van een aantal kankersoorten zeer laag, zoals voor mesothelioom en alvleesklierkanker. Ook bij onder andere blaas- en maagkanker is weinig vooruitgang geboekt. Wil je het hele nieuwsbericht lezen?

Bestel hier je brochures en posters

Wil je ons helpen met het verspreiden van de brochures en posters voor het achtste Borstkankersymposium op 15 oktober 2022? Ga je wel eens langs bij een inloophuis, een mammapoli of een multicultureel centrum? Bestel dan onze brochures en posters en hang ze voor ons op.

Door gebruik te maken van dit formulier kun je de gratis exemplaren bestellen. Wij sturen ze dan binnenkort graag naar je toe.

32.000 jongvolwassenen leven met of na kanker: zij verdienen meer aandacht

Per jaar krijgen bijna 4.000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA’s (adolescents and young adults) genoemd. AYA's worden veelal behandeld zoals alle andere volwassenen met kanker. Maar dat doet geen recht aan de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen. Het leven van AYA's wordt door kanker op zijn kop gezet op een leeftijd waarop ze studeren, eerste werkervaring opdoen, een huis willen kopen of een gezin starten. Bovendien kan de kanker op jonge leeftijd ook anders zijn dan op oudere leeftijd, door onder andere specifieke tumorkenmerken of genetische aanleg. Om de zorg voor jongvolwassenen met kanker te verbeteren is meer onderzoek en regionale samenwerking nodig, evenals het opleiden van zorgverleners.

Heb je zelf een nieuwsitem dat je wilt delen