Paulette Kreté

Poepen in het park

Interview met Paulette Kreté,

auteur van het boek Poepen in het park en initiator van de Stchting YvYa. YvYA ondersteunt de ontwikkeling van de Early Warning Scan

Paulette Kreté (1959) is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Destijds is ze voor haar studie naar Eindhoven verhuisd. Paulette is ‘gepokt en gemazeld’ in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Verknocht als ze is aan de Brainport Regio, is ze in Eindhoven blijven hangen. Hier helpt ze ondernemers met hun online marketing. Ze woont samen met haar partner Tom Sanders. Tom is ondernemer en heeft een unieke expertise in 3D scanning- en fotografie. Paulette heeft haar hele leven onderwijs en ondernemen met passie gecombineerd. In 2019 blijkt ze borstkanker te hebben die niet te zien is op mammografie.

#wedoitforthegirls

Tijdens haar behandeling in het Catharina Kankerinstituut, ontmoet ze twee jonge vrouwen. Paulette is verbijsterd als blijkt dat jonge vrouwen nooit gescreend kunnen worden op borstkanker. Wanneer haar partner Tom een nieuwe vorm van borstkankerscreening bedenkt, de Early Warning Scan (EWS), sticht zij de stichting YvYa, bewust van borstkanker. De naam verwijst naar de twee jonge lotgenoten. Haar missie is dat vrouwen zelf het heft in handen nemen. Ze wil samen met de vrouwen van YvYa, nieuwe wegen vinden om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken met behulp van de EWS. Toegankelijkheid voor alle vrouwen staat bij haar hoog in het vaandel! #wedoitforthegirls

Het prototype Early Warning Scan

Boek Poepen in het park

Dit persoonlijke verhaal is geschreven aan de hand van mijn dagboek-schriftje waarin ik mijn behandelproces heb opgetekend. Maar ook wat er thuis gebeurde met het idee van mijn partner Tom. Ik heb wel eens geopperd dat ik er een boek over kon schrijven.

Het was een bevriende ondernemer, die mij aanspoorde om dit daadwerkelijk te doen. Dat was op het moment dat een andere vriendin voor een vergelijkbare keuze kwam te staan. Andere vrouwen hebben wat aan mijn ervaring, is haar idee.

Vooral alle ongemakken tijdens de behandeling waren voor mij schokkend. Ik was daar niet op voorbereid en schaamde me regelmatig voor de effecten van de behandeling op mijn lichaam. Tot ik bij de Gofit-groep, fitness voor borstkankerpatiënten, ontdekte dat alle vrouwen met vergelijkbare ongemakken moesten dealen. In informatiebrochures staan de bijwerkingen veelal benoemd maar wat dat in de praktijk-van-de-behandeling betekent, wordt niet duidelijk. Ik heb het boek geschreven met het idee om juist de gênante kant te belichten: de dingen waar je niet over praat.

Mijn twijfel om te gaan schrijven was groot. Uiteindelijk ben ik geen schrijver maar een onlinemarketing specialist met een internetschrijfstijl. Tijdens het schrijven van het verhaal hebben zeker tien-twaalf vrouwen meegelezen. Ze gaven allemaal tips ter verbetering. Tot de laatste check voor het boek naar de drukkerij moest, heb ik twijfel gehad. Steeds legde ik het weg maar met steun van velen heb ik uiteindelijk doorgezet.

“Hoi Paulette, ik heb je boek gelezen. Indrukwekkend! Ik heb me nooit gerealiseerd dat kanker zoveel met je doet”. M.W.

De gênante kant van borstkanker

De werktitel werd ‘De gênante kant van borstkanker, Poepen in het Park’. Het was mijn partner Tom die opperde om de titel en sub-titel om te draaien zodat de titel meer tot de verbeelding spreekt. Zo werd de titel ‘Poepen in het Park, de gênante kant van borstkanker. Of hoe uit mijn persoonlijk drama perspectief ontstaat voor alle vrouwen”.

Ik hoop oprecht dat dit verhaal voor velen een eye-opener is.

Het mag duidelijk zijn dat mijn partner Tom het belang van vrouwen voorop heeft staan. Doordat ik zijn kant van ons borstkankeravontuur ook mocht belichten, hoopt hij dat mannen/partners gaan zien dat borstkanker en de behandeling daarvan een zaak van beiden is: van vrouw én partner. Je doet een borstkankerbehandeling er niet even bij, naast al je andere beslommeringen. Ook mannen moeten er van doordrongen zijn dat borstkanker zo vroeg mogelijk ontdekt moet worden.

Er zitten meerdere boodschappen in het boek. Maar de belangrijkst is: zorg dat je borstkanker heel vroeg ontdekt. Dan hoef je dit allemaal niet mee te maken.

Ontdek borstkanker nu heel vroeg door zelf kritisch te ‘kijken en voelen’ om veranderingen in je borsten op te merken. Maak gebruik van het bevolkingsonderzoek hoe vervelend je dat ook vindt en ga zodra het kan, deelnemen aan de Early Warning Scan.

De gevolgschade van de behandeling is heel vervelend en vaak levenslang dus ben er vroeg bij dan kan de schade beperkt blijven.

Tom Sanders en Paulette Kreté

In het boek schrijf je over Tom, jouw partner die naar aanleiding van jouw diagnose een totaal andere vorm van diagnostiek heeft ontdekt. Hoe heeft dat jullie leven veranderd?

Ons leven is totaal veranderd door de borstkankerdiagnose en de behandeling zelf. Dat per definitie al. Je bent niet meer de persoon die je voor de behandeling was. Het feit dat Tom een nieuwe vorm van diagnostiek heeft bedacht, maakt dat er uit een donkere bladzijde uit mijn leven iets positiefs is ontstaan. Dat geeft niet alleen alle vrouwen, maar ook onszelf perspectief.

Mijn partner Tom heeft niet alleen het idee gehad maar ontwikkelt de Early Warning Scan ook. Hij heeft het prototype vervaardigd en is nu projectmanager van het consortium dat het wetenschappelijk onderzoek met de EWS gaat doen.

Ikzelf wilde dat vrouwen van meet af aan bij de ontwikkeling van de EWS betrokken zouden worden. Voor vrouwen door vrouwen. Daarom heb ik de Denktank opgericht en een half jaar later, de stichting YvYa. YvYa is een nieuw, betekenisvol doel in mijn leven.

Met de stichting YvYa ondersteunen we niet alleen de ontwikkeling van de EWS maar we dragen er ook zorg voor dat het bewustzijn van borstkanker verbetert en dat de EWS voor alle vrouwen toegankelijk wordt. We zorgen voor elkaar.

YvYa is voor mij een onbezoldigde weektaak omdat we nog alleen met vrijwilligers werken.

rechts: Paulette Kreté (60 jaar), links: Hülya Pinarbasi (43 jaar), mei 2019.

Je gaat spreken op het Borstkankersymposium Zorg voor elkaar dat op 15 oktober plaatsvindt. Wat kunnen de deelnemers verwachten?

Ik ga het indringende verhaal achter YvYa en de ontwikkeling van de EWS vertellen en laten zien. Het verhaal laat zien dat er heel veel niet bekend is over borstkanker en de gevolgen van borstkanker. Maar iedereen zal overtuigd zijn: de Early Warning Scan moet er zo snel mogelijk komen.

Uitgeverij De Graaff Stichting YvYa

Het Boek Poepen in het park is verkrijgbaar in de boekhandel. Daarnaast vindt u het boek ook terug bij Uitgeverij de Graaf en in de webshop van Stichting YvYa.

Poepen in het Park, De gênante kant van borstkanker

Paulette Kreté

ISBN 978-94-93127-19-7

Wij verwelkomen Paulette Kreté ook op ons borstkankersymposium. Wil je deze vrouw vol inspiratie ontmoeten, Schrijf je dan nu in.