IN DE SCHIJNWERPERS

In deze nieuwe rubriek geven we aandacht aan evenementen of organisaties die je niet mag missen en meer dan de moeite waard zijn om ze te leren kennen. Dit maal stellen we jullie graag voor aan Stichting YvYa.

Stichting YvYa, bewust van borstkanker

Oktober 2021 lanceerde Tom Sanders bij de start van de borstkankermaand een apparaat waarmee vooral bij jonge vrouwen vroegtijdig borstkanker kan worden opgespoord. Hij had al twee jaar gewerkt aan zijn uitvinding: de Early Warning Scan. Een scanapparaat dat in korte tijd onregelmatigheden in de vrouwenborst aan het licht kan brengen.

Stichting YvYa ondersteunt de ontwikkeling van Early Warning Scan voor borstkanker Deze screeningsmethode is voor alle vrouwen, vanaf 16 tot 100 jaar.

Wat willen we oplossen? Alle vrouwen ontlasten van het zelfonderzoek en hun borsten levenslang bewaken. De EWS constateert veel eerder onregelmatigheden dan met het menselijk oog mogelijk is. Op een vrouwvriendelijk manier. Zo wordt borstkanker heel vroeg ontdekt en veel leed voorkomen. Dit is waar we trots op zijn We zijn trots op het feit dat we binnen 1 jaar een stevige organisatie neergezet hebben. We participeren in een zeer deskundig ontwikkelteam, hebben een betrokken denktank en een toegewijd bestuur. YvYa ondersteunt zo de ontwikkeling van de EWS met geld, kennis en advies.

Ben je eigen Guardian Angel ...

In 2019 kregen 3000 twintigers, dertigers en veertigers de diangnose Borstkanker. Dit aantal stijgt.

800 van hen overleefden het niet ondanks hele zware medische trajecten. De survivors ervaren levenslange gevolgen van de behandeling.

Yvonne was een van hen die het niet overeefde. Zij verbond haar naam de de stichting YvYa. Zo ondersteunt zij - ook na haar dood- de ontwikkeling van de Early Warning Scan.

Hülya is de andere naamgever van YvYa. Zij is tevens boegbeeld van de stichting.

Meer weten over Stichting YvYa