Stap in de Nieuwe Wereld

Het thema van 2019


5 oktober 2019 vindt de vijfde editie plaats van het Borstkankersymposium georganiseerd door Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. Dit jaar zijn we wederom te gast op Landgoed Zonneheuvel in Doorn. Het symposium ‘Van patiënten voor patiënten’ staat in het teken van ‘Stap in de Nieuwe Wereld’.

Verandert jouw wereld?

Op het moment dat je de diagnose Borstkanker te horen krijgt, verandert je wereld voor altijd. Relaties veranderen. Bijvoorbeeld met een partner, goede vrienden, collega’s of werkgever. Je ervaart verandering in energie. Je verliest (soms) autonomie. Afhankelijk van prognose, behandelplan, genezing, wordt de nieuwe wereld steeds opnieuw een beetje anders. Dan veranderen waarden en jij verandert mee. Dat kan lastig zijn.


Mogelijk kun je, nu of straks, niet meer alles doen wat je gewend was. Bereid jij je daar op voor? Welk werk doe je? Kan je dat blijven doen zoals je gewend was? Wie helpt je bij deze ontdekkingstocht?  Schakel jij je omgeving in zoals je partner, specialist, huisarts, vrienden, familie, collega’s? Het ís logisch dat anderen je helpen om jouw doel te bereiken. Wij helpen jou op 5 oktober.

Word jij gehoord?

Word jij gehoord was het thema van vorig jaar. Het blijft een vraag die je je steeds mag blijven afvragen. Elke keer als jouw wereld weer verandert, vind je dan een luisterend oor?

Want wat verandert er als je borstkanker hebt (gehad)? Kijk je anders naar de wereld, naar mensen in je omgeving? En, hoe zien zij jou? Wie helpt jou in deze veranderende wereld en wie helpt jou om een stap in de Nieuwe Wereld te zetten?

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Ook bij mannen komt deze vorm van kanker in toenemende mate voor. Steeds meer mensen overleven borstkanker en leven daarna lang(er) door. De mogelijke gevolgen van de behandeling van borstkanker op de lange termijn worden daardoor ook meer zichtbaar. Sommige klachten ontstaan al tijdens de behandeling, andere treden soms pas jaren na de behandeling op. Aan het begin van de mallemolen waar je in terecht komt na de diagnose borstkanker, is het heel belangrijk dat je het gevoel hebt, dat zorgverleners naar je luisteren. Maar ook jaren later wanneer je met late gevolgen te kampen hebt, wil je gehoord worden.


Het Borstkankersymposium staat dit jaar in het teken van ‘Stap in de Nieuwe Wereld’ en is voor iedereen die te maken heeft met borstkanker en de (late) gevolgen van de behandeling, patiënten, partners, naasten.

Tot 5 oktober 2019,


De Programmacommissie van het Borstkankersymposium