BORSTKANKERSYMPOSIUM 2019

DE ONTMOETING

15.45 - 16.45 uur

TIJDENS DE ONTMOETING KUN JE IN GESPREK GAAN MET SPECIALISTEN BIJ DE STANDS OF EEN SPECIALE ONTMOETING BEZOEKEN. HIER VIND JE EEN OVERZICHT.

DE VERSCHILLENDE ONTMOETINGEN


Een coach voor jezelf

Voor je klaar staan: Monique Seters, Yess Beniers en Michelle van Iersel


“Ietwat zenuwachtig gaan mijn man en ik naar binnen bij de arts, op dat moment was alles nog gewoon. Veertig minuten later staan we buiten en heb ik de status van ‘patiënt’. Want ik ben ziek, ik heb kanker. En dat niet alleen, ons hele gezin is geraakt door kanker. Hoe betrek ik onze kinderen bij mijn ziekte?” – Eric en Marieke, 39 en 36 jaar


“Borstkanker is een vrouwenziekte, daar praat je als man niet zo makkelijk over. Maar wat moet ik doen nu ik opvliegers heb en huilbuien? Hoe ga ik daarmee om als man? Ze zien me al aankomen op de voetbalclub”. – Theo, 63 jaar


“De kanker is uitgezaaid, maar ik voel me prima. Ze zeggen dat het niet lang meer duurt, dit rijmt niet met hoe ik me vandaag voel. Wat moet ik hiermee?” – Nadine, 67 jaar


“Ik werk op een afdeling met voornamelijk mannen, hoe ga ik straks weer aan het werk en wat vertel ik ze over mijn ziekte? Ik vind het eng om ze mijn kwetsbare kant te laten zien.” – Elles, 46 jaar


“Dat ik dan voor mijn baas sta te transpireren en voel dat mijn hoofd knalrood wordt, vind ik nog niet eens het ergste”. Maar dat de opvliegers mij volledig overnemen, dat vind ik echt het allerergste! Ik heb hard gewerkt om deze functie te krijgen. Hoe houd ik dit vol?” – Mia, 24 jaarHerkenbaar?

Tijdens het Borstkankersymposium is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de erkende coaches van Coach Connect bij kanker. Monique Seters, Yess Beniers en Michelle van Iersel bieden je een luisterend oor, helpen je bij dringende vragen en geven doelgericht advies over de thema’s die spelen als kanker je leven beïnvloedt. Jouw persoonlijke verhaal over vermoeidheid, verlies van je zelfbeeld, relatie en gezin, seksualiteit, angst, verdriet en overgangsproblematiek mag verteld worden.

Kanker en de angst voor de dood

Door: Machteld Wentzel


Het is heel natuurlijk dat de angst om dood te gaan groter wordt als je borstkanker hebt gekregen. Hoe leef je met die angst voor de dood? Vaak zegt de mate van angst wel iets over hoe de persoon al eerder in het leven stond. Was er al angst en wat betekende die? Wat betekent de angst nu voor je? En in het hier en nu: is de angst reëel? En in de toekomst, weet je niet of de borstkanker terug komt… En wat valt er dan te doen, hoe bang ben je dan?

We gaan in gesprek over de facetten: hoe zit jij in jouw angst, wat zegt dat over jou en jouw verleden, wat betekent de angst voor je en welke gedachtes helpen jou om ermee om te gaan.
We doen dit in de vorm van een begeleide praatsessie en werkvormen die uitnodigen tot het vertellen van jouw verhaal.

In gesprek over uitgezaaide borstkanker. Hoe ziet jouw nieuwe wereld eruit?

Door: Sheila Ghosh


Wij willen allemaal het maximale uit het leven halen, vooral als je leeft met uitgezaaide kanker. Dat is zeker niet makkelijk, vooral niet op dagen dat je je slecht voelt.


Wat betekent het leven met uitgezaaide kanker voor jou?

Waar heb je behoefte aan en waar heb je last van?


In deze workshop voeren wij samen het gesprek over wat het betekent om met deze ziekte te leven en te weten dat je niet meer beter kan worden.

De ontmoeting

Kanker en voeding

Door: Jan Dekker en Jacqueline Lifmann


“FoodFirst Network – de route naar een gezonde leefstijl.”

Goed eten, voldoende bewegen, lekker slapen en ontspanning: het zijn de vier pijlers van een gezonde leefstijl. En die kan heel lekker en makkelijk zijn, weten ze bij FoodFirst Network.


Jan Dekker, Managing Director van dit nieuwe online videoplatform neemt je in zijn presentatie stap voor stap mee door de vele mogelijkheden die leefstijlverandering biedt, of je nu ziek bent of graag gezonder wilt worden. Want wat is dat nou eigenlijk, goede voeding? De een zegt dit, de ander dat – of lijkt dat maar zo? Waar begin je mee als je je leefstijl wil aanpakken, en hoe zorg je ervoor dat je het ook volhoudt?


Jan laat je kennismaken met de artsen, koks en andere leefstijlexperts van FoodFirst Network. En met de makkelijke videorecepten, handige beweeg-, slaap- en ontspanningstips en heldere achtergrondvideo’s.


Jans missie: Nederland gezonder maken met de kracht van een gezonde leefstijl.

Onderzoek naar kanker en behandeling

Door Edwin Cuppen en Lindsay Agnus

Hartwig Medical Foundation


Edwin Cuppen legt uit hoe zijn stichting de vooruitgang in het onderzoek naar kanker en de behandeling daarvan stimuleert. Voor het maken van de beste keuze voor behandeling van kanker kijkt de behandelend arts steeds vaker naar mogelijke afwijkingen in het DNA van de tumor. Er komen steeds meer gericht werkende medicijnen beschikbaar, waardoor een behandeling op maat steeds vaker mogelijk is. Hartwig Medical Foundation heeft een uitgebreide DNA-test ontwikkeld bij uitgezaaide kanker. Voor welke groepen patiënten heeft deze test het meeste baat?


Lindsay Angus neemt u mee in haar onderzoek naar borsttumoren. Ze keek naar verschillen tussen primaire en uitgezaaide tumoren én keek of ze op basis van de DNA-profielen groepen patiënten kon identificeren die baat zouden kunnen hebben bij bepaalde therapieën. Ook identificeerde ze patiënten met specifieke afwijkingen in het tumor-DNA waarvoor reeds een geneesmiddel geregistreerd stond voor een ander tumortype. Ze beantwoordt graag alle vragen die u heeft over haar onderzoek.

Kennis is macht, lobulair in de aandacht

Door: Manon Huizing en Wiebren Tjalma


Lobulaire borstkanker is een van de verschillende soorten borstkanker. Lobulair betekent dat de kanker is ontstaan in de melkklier.

<-- Manon Huizing

Er is weinig aandacht voor een specifieke behandeling van lobulaire borstkanker. Dit terwijl het toch echt een apart type borstkanker is met een eigen biologisch gedrag (hoe gedraagt deze tumor zich) en eigen subtypes (er zijn verschillende soorten lobulaire kanker). Tijdens  dit symposium willen de sprekers aandacht geven aan de verschillende subtypes met hun eigen biologische gedrag. Hoe gedraagt deze tumor zich en welke eigenschappen zijn belangrijk voor erfelijkheid. Verder zal er aandacht besteed worden aan het European Lobular Breast Cancer Consortium (ELBCC). Sprekers zijn Manon Huizing (inleiding, rol van chemotherapie en erfelijkheid) en Wiebren Tjalma (specifieke hormoontherapie). Deze workshop is bedoeld voor vrouwen die onder behandeling zijn voor lobulaire borstkanker of zijn geweest.