BORSTKANKERSYMPOSIUM

5 OKTOBER 2019 VOND DE VIJFDE EDITIE VAN HET BORSTKANKERSYMPOSIUM PLAATS OP LANDGOED ZONHEUVEL IN DOORN. MET RUIM 150 DEELNEMERS, 30 SPREKERS EN 13 STANDHOUDERS WERDEN DE ZALEN GEVULD. EEN IMPRESSIE VAN DEZE DAG VIND JE IN DEZE UITGAVE VAN HET JIJ SPEELT DE HOOFDROL MAGAZINE.

Over het symposium

5 oktober vond op Landgoed Zonheuvel in Doorn de vijfde editie plaats van het Borstkankersymposium. Van patiënten voor patiënten. Het thema van dit jaar was Stap in de Nieuwe Wereld. Ook dit jaar weer met een aantal bekende thema’s zoals vermoeidheid en late gevolgen. Naast extra aandacht voor de consequenties van borstkanker voor het gezin, dit jaar ook een apart programma voor partners van borstkankerpatiënten. Bovendien waren er dit jaar wederom 6 verschillende rondetafelsessie over Kanker en Arbeid. De ronde tafelsessies gaven handvatten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen.

DE START

Onder leiding van Marcellino Bogers startte het symposium met een prachtige lezing van Monique Mulders en Jikke Göbel over leven en meeleven met kanker. Alle stappen in de nieuwe wereld die Monique moest zetten, gesteund door vrienden, familie en collega's kwamen aan bod. Monique stond gelukkig aan de goede kant van de streep maar het werd een intens maar ook mooi jaar. Een jaar waarin ze haar ziekte de baas werd en ondervond dat je naast patiënt, ook gewoon je zelf wilt zijn.


Na deze opening spraken Gerrit Jan Veldhuis, Internist Oncoloog in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, Ypie Bruining, specialistisch verpleegkundige in MCL, Monique Mulders en Kim Kesseler, auteur van het boek met Ko-nijn over wat Stap in de nieuwe wereld voor hen betekent. Dit allemaal onder leiding van dagvoorzitter Marcellino Bogers.


Tijdens de twee workshoprondes die volgden, konden de deelnemers verschillende workshops volgen. Namens het bestuur van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol willen we alle sprekers, workshopbegeleiders en vrijwilligers die deze dag hebben mogelijk gemaakt van harte bedanken.

Voor iedereen die meeleefde met de zus van Marcellino die 5 oktober is getrouwd. Hierbij een inkijkje hoe zij door hem naar haar geliefde werd gebracht.

RONDETAFEL SESSIES KANKER EN ARBEID


Inmiddels een vertrouwd onderdeel tijdens het Borstkankersymposium zijn de rondetafelsessies. Nog regelmatig lopen werknemers er tegen aan dat leidinggevende of werkgevers te weinig kennis en begrip hebben voor hun verleden met kanker. Ex-kankerpatiënten kampen na hun behandeling vaak nog met vermoeidheid en andere klachten. Voel je je op het ene moment goed en ben je lekker aan het opstarten, dan kan je gerust een paar maanden later weer heel moe zijn. Hoe pas je je steeds aan aan de nieuwe situatie en hoe zet je steeds een nieuwe stap. Een zestal professionals zaten klaar om vragen te beantwoorden.

Facebookgroep over Kanker en Werk

De Werkgroep Kanker en Arbeid is naar aanleiding van de rondetafelsessies tijdens het symposium van 2018 twee Facebookgroepen gestart. De eerste groep heet “ZZP-er en kanker - Werkgroep Kanker & Arbeid” en de tweede “Kanker en werk - Werkgroep Kanker & Arbeid”. Het zijn besloten groepen waarvoor je je via Facebook kunt aanmelden.

Bekijk de film van 2019